İZMİR, ülkelerinden kaçan Suriyeliler'e ev sahipliği yapan illerin başında yer aladı. Kentin Basmane Semti'nde adım başı rastlanan Suriyeliler yüzünden tabelalar, Arapça yazılmaya başlandı. Tezgah altlarında kaçak satılan can yelekleri ise artık konfesiyon mağazalarında, cansız mankenlerin üzerinde sergilenip satılır oldu.
Ülkelerindeki iç karışıklıklardan ve IŞİD saldırılarından kaçan Suriyeliler'in en çok göç illerden birisi İzmir oldu. Suriyeliler, kentin birçok semtine yerleşip çeşitli iş kollarında çalışmaya başladı. Ancak özellikle Yunan adalarına geçmek için kısa süreliğine kente gelenlerin barındığı alanlar ise Basmane Semti'nde yer aladı. Semtteki ucuz otellerin tamamı, pansiyonlar doldu. Kiralık ev kalmadı.
İnsan tacirlerinden kendilerine gelecek telefonları bekleyen Suriyeliler ise bu süre içerisinde kaçış hazırlıklarını yaptı. Suriyeliler'in, kaçak geçişte kullandığı en önemli malzeme durumundaki can yeleklerini ilk zamanlarda tezgah altlarında satan esnaf, artık sergilemekten kaçınmamaya başladı. Hatta esnaf, elinde bulunan can yeleklerinin çeşitli modellerini, cansız mankenler üzerinde mağazalarının önünde sergiledi.
Esnafın, 15 ile 90 dolar arasında satılan can yeleği karaborsaya düştü. Bu arada satılan can yeleklerinin çoğunun standartlara uygun olmadığı, içine ambalaj köpüğü konularak dikildiği de belirlendi. Botların fiyatları, sağlamlığı ve taşıyacağı kişi sayısına göre 1500 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıktı.
Mülteci adaylarının taşınmasında ağrılıklı olarak tercih edilen, gerçekte 4 kişilik olmasına karşılık 10- 12 kişinin bindirildiği, ahşap ya da alüminyum tabanlı şişme botların, mağazaların yanı sıra internet üzerinden dahi yok sattığı öğrenildi.
ARTIK TABELALARDA ARAPÇA OLDU
Kentteki Suriyeli nüfusununu artması, Basmane semtinde belli değişimlerini de beraberinde getirdi. Giyim mağazalarından, PTT şubelerine, döviz bürolarından lakantalara kadar hemen işyerinde arapça hafrflerini kullanıldığı tabelalar, asıldı, İzmirlilerden çok Suriyeliler, buraların müşterisi oldu, alışveriş yapmaya başladı. Bunların yanı sıra İzmir'de sokaklarda kalan Suriyeliler'e yönelik çalışmaların da aralıksız sürdüğü öğrenildi. Sokaklarda kalan, dilencilik yapan, yurtdışına kaçak geçiş sırasında yakalanan yada kaçış hazırlığı yapanların Mardin'deki çadırkentlere gönderilmelerine devam edildiği açıklandı.

FOTOĞRAFLI