Yunanistan’da gerçekleşen erken genel seçimlerde radikal sol koalisyon Syriza’nın 36.3 oy oranıyla birinci parti olması ve 149 vekil ile parlamentoya girmesi Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen panelde masaya yatırıldı.
Katılımcılardan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou, Avrupa’da dönüşüm konusunda ciddi şeyler söylemek için erken olduğuna dikkat çekerken, Doç. Dr. Kostas Ifantis ise Yunanistan’ın Avrupa Birliği politikasında çok büyük değişiklikler olmayacağını söyledi.
Kadir Has Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Seçim Panelleri Serisi’nin beşincisinde 25 Ocak tarihindeki Yunanistan erken genel seçimleri değerlendirildi. Radikal sol koalisyon Syriza’nın 36.3 oy oranıyla birinci parti olması ve 149 vekil ile parlamentoya girmesi nedeniyle düzenlenen panel, Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou ve Doç. Dr. Kostas Ifantis, Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Vangelis Kechriotis, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya bölümü öğretim görevlisi Arianna Ferentinou’nun katılımıyla gerçekleşti. Yunanistan’da sandık başına giden vatandaşların Syriza’yı birinci parti çıkarmasındaki etkenlerin arasında Yunanistan’da yaşanan ekonomik sıkıntıların olduğuna dikkat çeken katılımcılar, Çipras’ın vaatlerinin uygulamasının oldukça zor olduğuna dikkat çekti. Katılımcılar, şimdiye kadar alışık olunmayan bir siyasetçi profili çizen Syriza lideri Alexis Çipras hakkında da önemli değerlendirmelerle bulundu.
Syriza’nın Yunan politikasına ve Avrupa geneline getireceği yeni sistemler olduğu inancıyla çok şey söylendiğine dikkat çeken Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou, Avrupa’da dönüşüm konusunda ciddi şeyler söylemek için çok erken olduğunu belirtti. Syriza’nın vaatlerini uygulamasının oldukça zor olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou, “Sol bir parti olan Syriza, insanlara işlerini ve paralarını geri vereceği konusunda vaatlerde bulundu. Fakat bunları uygulamak mevcut gündemde oldukça zor. Syriza neredeyse bir hafta önce iktidara geldi. Henüz mecliste toplanılmadığı için de siyasetlerini bilmiyoruz. Fakat bence sol bir parti olması sorunlarının bazılarıdır. Popülizmin problemi kontrolün dışında olmasıdır. Başbakan Alexis Çipras’ın, Yunanlara birleştirici mesaj verip veremeyeceğini merak ediyoruz. Herkesin, yüzde 36 oy oranı alan Syriza’nın büyük bir dönüşüm olduğunu söylediğini hatırlayın. Üç kişiden biri Syriza’ya oy verdi. Yüzde 34 oranında seçmen ise sandığa gitmedi. Radikal bir dönüşüm değil bu. Syriza değişim için önemli ve yeni şeyler tarif etmedi” şeklinde konuştu.
Yunanistan’ın Avrupa Birliği politikasında büyük değişiklikler olmayacağını belirten Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kostas Ifantis ise, “Son seçim demokratik süreci gösteriyor ve bu iyi bir şey. Sol parti Syriza seçimi iyi yönetti ve domine etti. Papandreu döneminde birçok sorun vardı. Şimdi yeni bir dönem var ve durumlar farklı olacak. Syriza’nın verdiği sözleri yerine getirmesi için bir sürece ihtiyaç var. Fakat gerçeklik farklı. Seçim kampanyasında verilen vaatlerin nasıl olacağını göreceğiz. Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler önemli. Sürecin nasıl ilerleyeceğini görmek için birkaç gün beklemek lazım. Fakat ben Avrupa Birliği politikasında çok büyük değişiklikler olacağını düşünmüyorum” dedi.