TRABZON (AA) - Trabzon'da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce mahalle futbolu geleneğinin yaşatılması için çalışma başlatıldı.

Statlar ve halı sahalar kurulmadan önce her mahalle arasındaki boş alanlarda, köylerde, yollarda, yaylalarda düz sayılabilecek yerlerde büyük, küçük karışık oynanan ve adına "5'te haftaym 10'da biter" denilen futbol geleneğinin yeniden canlandırılması için İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü harekete geçti.

Bu kapsamda proje hazırlayan müdürlük, çeşitli etkinlikler planladı.

İlk etkinlik için Araklı ilçesini belirleyen İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Birdal Öztürk, Araklı Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin ve Belediye Başkanı Recep Çebi ile bir araya gelerek görüştü.

Öztürk, burada yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerle sokak futbolu kültürünün neredeyse bittiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle çocuklarımızı, gençlerimizi bilgisayardan, cep telefonundan uzaklaştırmak, yeni bir heyecan kazandırmak için bu tür geleneklerimizi canlandırmayı hedefliyoruz. Fazla değil, 15-20 yıl öncesine kadar her sokakta, her köyde, her boş alanda, '5'te haftaym 10'da biter, 3 korner 1 penaltı, anne-baba çağırırsa maç biter, pis burun vurmak yok, kaleden kaleye degajla atılan gol sayılmaz, topu patlatan parasını öder' kurallarının geçerli olduğu maçlar başlar, bir maç biter öbürüne geçilirdi. Saatlerce büyükler, küçükler bir arada büyük heyecan yaşanırdı. Amacımız bu tadı yeniden yaşatmak."

Trabzon ASKF'nin daha önce turnuva düzenleyerek bu geleneği canlandırma çabasında bulunduğunu aktaran Öztürk, ilk etkinliğin Araklı'daki Gençlik Merkezinin önündeki otlarla kaplı alanın düzenlenerek orada yapılacağını ifade etti.

Araklı Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin de 24 Kasım'da yapılacak etkinliğin sadece nostalji değil, çocukların yeniden yaşam şekli olmasını umduklarını vurguladı.

Belediye Başkanı Recep Çebi de etkinliğin önemine dikkati çekerek, "Hakemlerin olmadığı maçta herkesin kurallara tartışmasız uyduğu, saygı sevginin büyüdüğü bu maçlarda büyükler küçüklerle, güçlüler güçsüzlerle karışık takımlar yapılırdı. Bu kadar içten, bizden olan bu maçların yaşatılması için her şeyi yapacağız." dedi.