Ezgi ÇAPA - Güven USTA / İstanbul, () - ARNAVUTKÖY Durusu'da yapılacak 3. Havalimanı için yüklenici firma İGA tarafından duyurulan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı, Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması üyelerinin protestosu nedeniyle yapılamadı.

Köy kahvesi önünde toplanan eylemciler, köylülerin de katılımıyla, toplantının düzenleneceği Durusu Kültür Merkezi önüne yürüdü. Polisin TOMA ile güvenlik önlemi aldığı eyleme CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile eski CHP Milletvekili Melda Onur da destek verdi.

“PROJE İHALESİNDEN BU YANA 2,5 YIL GEÇTİ, TOPLANTI ŞİMDİ YAPILIYOR"

Kuzey Ormanları Savunması adına basın açıklaması yapan grup, toplantının prosedür gereği olarak halkı bilgilendirmek amacıyla proje başlamadan yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Basın açıklamasını okuyan Özle Türk, “Toplantı, proje ihalesinden neredeyse 2,5 sene, temel atımından 1 sene, yer tesliminden ise 3,5 ay sonra yapılıyor. Bu korsan toplantıyı yapmaktaki amacınız nedir. Toplantı duyurusu neden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde yer almıyor? Neyi saklamaya çalışıyorsunuz, korktuğunuz nedir? Kusura bakmayın, bu defa işi kılıfına bile uyduramadınız, çakma ÇED toplantısını, halkı bilgilendirme, diye yutturamadınız. Biz yaşam savunucuları bu talan projesine para akışı sağlamak için yapmaya çalıştığınız bu çakma ÇED toplantısına izin vermedik" dedi.

CHP'Lİ ŞEKER: BURADAKİ İNSANLARLA DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de inşaatın başlamasının üzerinden 1,5 yıl geçtiğini belirterek, “Yeteri kadar tahribat yaptınız. Buradaki insanlar tahribatın ne olduğunu yaşayarak görüyorlar. Buradaki insanlarla dalga mı geçiyorsunuz. Ağaçların söküldüğü bir yerde çevreye zarar verilmediğini mi anlatacaksınız?" dedi. Basın açıklaması sırasında bölgede yaşayan vatandaşlar da söz alarak sorunlarını anlattı.

EYLEMCİLERE DURUSU HALKI DA DESTEK VERDİ

Basın açıklaması sırasında kalabalığa yaklaşan bir kişi, eylem yapan grup arasında Yeniköylü olmadığını söyleyerek gruba tepki gösterdi. Eylemciler arasında yer alan Durusu ve Yeniköy sakinlerinin inşaatlar yüzünden yaşadıkları mağduriyeti anlatması ve eylemcilere destek vermesi üzerine, Yeniköylü olduğunu söyleyen kişi olay yerinden uzaklaştı.

'TOPLANTI YAPILDI' DEMEK İÇİN…

Durusu sakini Uğurcan Bayer, toplantı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirterek “Yangından mal kaçırır gibi olmuş. Uluslararası kredidatörlerden para almaları gerekiyormuş. Yaptı demek için belli başlı muhtarları, projeye karşı çıkmayacak insanları çağırarak toplantı yapmaya çalışıyorlar" dedi.

Toplantıdan haberi olduğunu söyleyen vatandaşlar da vardı. Enver Altınbaş, “Milletin icazetini almış gibi görünecekler. Oysa toplantıya daha kendileri gelemiyor. Nasıl olacak bu iş?ö dedi. Havalimanı projesi sırasında yöre halkına danışılmadığını söyleyen Aşif Kirmanoğlu da “Birileri helikopterle yukarıdan geçip 'burası havaalanı olsun' dedi, vatandaşa sorulmadı. Köylüler mağdur, kimse nasıl hak arayacağını bilmiyor" diye konuştu.

Eylem sırasında köyde alınan güvenlik önlemlerini eleştiren 84 yaşındaki Murtaza Özoğul, “Biz bir yerde toplandık mı hemen polis geliyor. 84 yaşındayım, böyle bir Türkiye görmedim. Karneyle ekmek aldık, aç kaldık ama böyle bir Türkiye olmadı" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından toplantının yapılamadığına ilişkin tutanak tuttu ve olaysız şekilde dağıldı.