Komitesi'nde ifade veriyor. Comey, Trump ile görüşmelerini neden kaydettiğine ilişkin bir soruya, "yalan söyleyeceğinden korktuğum için" yanıtını verdi.

James Comey, Rusya'nın ABD'de son başkanlık seçimlerine müdahale etmek istediğinden hiçbir şüphesi olmadığını söyledi. Comey, Trump'ın Rusya soruşturmasında adaleti yanıltmak isteyip istemediği ile ilgili bir soruya, "Buna ben karar veremem" yanıtını verdi. Eski FBI Başkanı, "adaletin yanıltılıp yanıltılmadığının" özel soruşturma sonunda ortaya çıkacağını belirtti. James Comey, 9 Mayıs'ta Başkan Trump tarafından görevden alınmıştı.

Amerikan Adalet Bakanlığı'nın yanı sıra ABD Kongresi de, Rus bilgisayar korsanlarının Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesi için seçimlere müdahale ettiği iddialarını araştırıyor. Trump'ın ekibinin seçim kampanyası sırasında Rus yetkililerle işbirliği yaptığına ilişkin iddialar da soruşturmaların bir parçası. Kremlin ise iddiaları reddediyor.

Senato İstihbarat Komisyonu’nda ifade vermeye başlayan Comey, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimleri ve Başkan Donald Trump ile arasında geçen diyaloglarla ilgili olarak senatörlerin kendisine yönlendirdiği soruları cevaplıyor.

Devam eden ifadeden satır başları şöyle:

- FBI, güçlü, dürüst olduğu Amerikan halkının bilmesini istiyorum. 

- Seçimlere Rusya'nın etki etmeye çalıştığına konusunda şüphem yok. 

- Görevde olduğum dönemde Rusya ile ilgili yürütülen soruşturmada Donald Trump'ın adı yer almıyordu.

- Trump'la Flyynn konusunda yaptığım bir konuşmam çok rahatsız ediciydi. 

- Trump'la konuşmamda, benden Rusya soruşturmasını durdurmamı istemedi. 

- FBI, Rusya siber sızıntısının 2015 yaz aylarının sonunda farkına vardı. 

BEN OLMADAN DA İYİ OLACAK

Comey, ABD başkanlık seçimleri kampanyası sırasındaki eylemleri nedeniyle görevden alındığı yorumları karşısında ise "Bu benim için bir anlam ifade etmiyor" dedi. FBI'in dürüst ve güçlü bir kurum olduğunu da kaydeden Comey, FBI'in kendisi olmadan da iyi olacağının altını çizdi.

İFADESİNİ ÖNCEDEN YAZILI YAYIMLADI

FBI eski Başkanı James Comey dün ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’ne kamuya açık vereceği ifade öncesinde yapacağı konuşmayı yazılı olarak yayımladı. Comey, konuya ilişkin yazılı ifadesinde Başkan Trump'ın kendisine eski Ulusal Güvenlik Uzmanı Michael Flynn'in Rusya ile bağlantısını soruşturmaya son vermesi yönünde baskı yaptığını söylemişti. 

Comey, Başkan Trump'ın kendisine Rusya soruşturmasının başkan olarak görevini yaparken önünü görmesini engelleyen bir "bulut" olduğunu söylediğini ve baş başa yaptıkları görüşmede Comey'e Rusya soruşturmasının bir parçası olan ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn ile ilgili soruşturmadan vazgeçmesini istediğini söyledi.

Haber7