Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Kani Beko, işçilere ve kamu çalışanlarına kendi özgür iradeleriyle istedikleri sendikaya üye olmalarını önerdiklerini söyledi.
1970’te 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan DİSK yürüyüşünün 45. yıldönümü sebebiyle Bursa’da yürüyüş düzenlendi. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun da katıldığı yürüyüş Kent Meydanı’ndan başlayıp, Şehreküstü Meydanı’nda son buldu. Kalabalık grup yürüyüş esnasında çeşitli pankartlar açıp, sloganlar attı. Yürüyüşün önemine vurgu yapan Beko, 45 yıl önce Türkiye işçi sınıfının önemli bir konfederasyonu olan DİSK’in mecliste verilen bir önergeyle sendika faaliyetlerinin önünü kesmek isteyenlere karşı 15-16 Haziran günü on binlerce işçinin, ayağa kalktığını söyledi. İzmit’ten İstanbul’a doğru yürüyüşe geçildiğini belirten Beko, 3 işçi arkadaşının bu mücadelede hayatını kaybettiğini vurguladı.
"DİSK İŞÇİLERİ DÜŞÜNEN TEK SENDİKADIR”
Gazetecilerin Tofaş ve İzmit’te yapılan eylemlerle ilgili sorduğu soru üzerine Beko, "DİSK olarak işçilerin direnişine destek verdik. Sarı sendikalar işçilerin değil, işverenin lehine hareket ediyor. DİSK, işçileri düşünen tek sendikadır. Başta metal işçileri olmak üzere bugüne kadar bütün DİSK üyesi işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde emeklerinin karşılığını almışlardır" dedi.
"FABRİKALARIN ÖNLERİNDE REFERANDUM YAPABİLMEK İÇİN SANDIKLARIMIZI KURALIM"
Metal işçilerini DİSK’e bağlı Metal İş Sendikası çatısı altında toplanmaya çağıran Beko, “Metal işçisinin verdiği ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal anlamdaki mücadelesini DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan başka bir sendika koruyamaz. Biz işçilerin hür iradeleriyle istedikleri sendikaya üye olmalarından yanayız. Türkiye’nin her tarafında fabrikaların önlerinde referandum yapabilmek için sandıklarımızı kuralım. İşçi arkadaşlarımızın kendi özgür iradeleriyle istedikleri sendikalara gitmelerine katkı koyalım. Biz hem siyasi hem de sendikal barajlara karşı olan bir konfederasyonuz. Bugün Türkiye’de 15 milyon işçi var. İşçilerin ve kamu çalışanlarının kendi özgür iradeleriyle istedikleri sendikaya üye olmalarını öneriyoruz. Bizim istediğimiz işçilerin ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarını korumak, kollamak” şeklinde konuştu.