Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde yaşayan vatandaşlar evlerinde dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinden kendi pekmezlerini kendileri yapıyor.
Bir çok hastalığa iyi geldiği söylenen ve özellikle kış aylarında soğuk algına karşı koruyucu bir gıda olarak bilinen pekmez, Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde evlerde üretiliyor. Sarıgöllü vatandaşlar her yıl üzüm hasadında kendilerine ayırdıkları üzümlerden kendi pekmezlerini üretiyor. Pekmez yapımının inceliklerini anlatan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, pekmez kazanının başına geçti. Asırlardan bu yana evlerde üzümlerde yapılan pekmezlerin doğal yöntemlerle yapılmakta olduğunu belirten Ülgen, "Önce kaliteli sultaniye üzümleri seçilir, üzümler bol suyla iyice yıkanır.üzümler yıkandıktan sonra, temiz kanaviçe çuvallara katılarak ayağımız temiz çizme giyeriz. Çuvalların içlerine 20 Kg üzüm için yarım kilo pekmez toprağı katarak suyu çıkana kadar ayağımızla çiğneriz. Bu işlemden üzüm şırası elde ederiz. Elde edilen şıra bir süre bekletilir. Bunun sebebi şıra içesindeki pekmez toprağının dibine çökmesini sağlamak için yapılır." dedi. Ülgen, dinlendirilen şıranın daha sonra kazanlara şıra olarak konulduğunu açıklayarak, "Ateş üzerinde şıra ile birlikte konulan kazanlar saatlerce kaynamaya bırakılır. Şıra, koyu kırmızı renk alana kadar kaynatılır. Kıvamına gelince de kazan ateş üzerinden alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan üzüm pekmezimiz daha sonra, şişelerin içlerine konularak kış aylarında tüketilmektedir." diye konuştu.
PEKMEZ ŞİFA KAYNAĞI
Ülgen, üzüm pekmezinin sağlık yönünden de oldukça yararlı olduğunu dile getirerek "Dut, karpuz pekmezi var. Ama üzüm pekmezinin yerine hiç birisi tutmaz. Üzüm pekmezi enerji kaynağıdır. Akciğer hastaları sabahları yarım bardak içerse şifa bulurlar. Soğuk algınlığına, astıma iyi gelmektedir. Kış aylarında evlerimizde sabah kahvaltılarımız da pekmezi banarak yediğimizde üşümeyiz. Pekmezin sağlık yönünden en yararlı olanı da kan yapıcı özelliğidir. Enerji kaynağıdır. Öksürük için de bire birdir." dedi. Sarıgöl ve çevresinde doğal olarak yapılmakta olan üzüm pekmezinin litresinin de 15-20 TL’den satılmakta olduğunu belirtti. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen üç kilo sultaniye üzümden bir kilo pekmez yapıldığını da belirtti. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde Pekmez Günleri’nin düzenlendiğini sözlerine ekleyen Ülgen, "Pekmez yapımı zahmetli olduğunundan komşuların bir araya gelmesi ile imece usulü ile yapılmakta. Kadınlar bir araya gelirler ve pekmez yapmaya başlarlar. Hem pekmezlerini yaparlar, hem de sohbet etme imkanı bulurlar. Kazanlara konulan üzüm şırasının pekmezler olana kadar kaynatılırken de ateşin üzerine mısır atılır, soğan ve patlıcan gözlemesi yaparlar .Bu arada, olmaya başlayan pekmezin köpüğü de alınarak birlikte yenir. Komşulara da pekmez köpükleri de dağıtılır. Pekmez günleri neşe içinde geçer." dedi.