BALIKESİR'in Altıeylül İlçesi'nde tepki çeken termik santral projesinin iptali için toplanan imzalar, Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teslim edildi. Paşaköy Mahallesi sakinleri adına imza kampanyasını başlatan Muhtar Mustafa İkiz, santrale kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da Paşaköy'ü ziyaret ederek destek sözü verdi.
Paşaköy Mahallesi Dumanca Mevkii'nde, Albayrak Turizm Seyahat A.Ş. tarafından, eski kağıt fabrikası SEKA'nın alanına yapılması planlanan termik enerji santraline tepkiler sürüyor. Paşaköy halkı, projenin durdurulmasını istiyor. Mahalle Muhtarı Mustafa İkiz, vatandaşlardan topladığı yüzlerce imzayı Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sundu. AK Partili Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'yla da görüşen Muhtar İkiz, santrale kesinlikle izin vermeyeceklerini vurguladı. Başkan Kafaoğlu'nun proje hakkında doğru bilgilendirilmediğini söyleyen İkiz, "Başkan konuyu araştıracağını söyledi. Belediyeden bizi sevindirecek bir karar bekliyoruz" dedi.
MAHALLELİLİNİN SABRINA DİKKAT ÇEKİLDİ
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da Paşaköy'ü ziyaret ederek vatandaşlarla görüştü. Paşaköy Muhtarı Mustafa İkiz, köy kahvesinde gerçekleştirilen ve kadınların da katıldığı bu görüşmede ÇED bilgilendirme toplantısının oldu bittiye getirildiğini, duyuruların zamanında ve sağlıklı yapılmadığını anlattı. İkiz, "Biz bu termik santrali yaptırmama konusunda çok kararlıyız. Şu an gayet medeni davranıyoruz. Ama milletin sabrı taşarsa neler olacağını kimse kestiremez. İlla ki bomba mı atılsın, vurulup kırılsın mı? Yetkililerimiz bu sorunu bir an önce bitirsin" dedi.
TARIM ALANLARI İLE İÇME SUYUNU ZEHİRLEYECEK
Bölgede Balıkesir Üniversitesi kampüsü ve üniversite hastanesiyle birlikte 10 kırsal mahalle olduğunu ve binlerce kişinin yaşadığını söyleyen muhtar İkiz, "Bu santral yapılırsa tarım alanlarını, Balıkesir'in içme suyunu karşılayan İkizcetepeler barajını zehirleyecek. Hava lodos olduğu zaman kirlilikten Balıkesir merkezi de etkilenecek. Kısacası bu santralle birlikte sadece Paşaköy zehirlenmeyecek. Bu ovadaki her yer ve herkes zehirlenecek, ovada yetiştirilen ürünleri yiyenlerin hepsi zehirlenecek. Her gün 450 ton kömür yakıp bizi zehirleyeceğine, gitsin enerjisini güneşten, rüzgardan sağlasın" diye konuştu.
CHP'Lİ AKIN KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAK
CHP Milletvekili Ahmet Akın, termik santral yapımını engellemek için Paşaköylüler ile birlikte mücadele etmeye hazır olduğunu vurguladı. Konuyu TBMM gündemine soru önergesiyle taşıyacağını belirten Akın, Albayraklar A.Ş. yetkililerinden randevu isteyerek görüşeceğini açıkladı. Akın, "Bir kere bu projenin ne olduğunu baştan sona bu tesisin sahiplerinin vermesi gerekiyor. Sicilleri de bozuk olduğu için insanlarda güven problemi oluyor. Burada neler olduğunu hep birlikte öğreneceğiz. 20 kişiyle ÇED bilgilendirme toplantısı olmaz. 'Ben yaptım oldu' diyerek, herkesi tufaya getirip yapmak doğru bir şey değil. Öyle bir şey dünyada olamaz. Burada yaşayan herkesin onayının alınması lazım. Bu bölge bizim. Onun için orada ne yapacaklarını çok iyi ve net bir şekilde bize anlatmaları gerekiyor. Ne yapılacak? İçeriği nedir söylemeleri lazım. Gelirken yol kenarından ne yapıyorlar diye inceledim. Orada bayağı bir yol almışlar. Demek ki her şey hazır ona göre sistematik olarak her şey bitmiş. Birçok yerde 'ben yaptım oldu' mantığıyla termik santraller yapıldı. Sular kirlendi, hava kirlendi, bir çok yerden zehir aktı. İnsanların başına gelmeyen kalmadı ama o devir bitti. Bu mantığa artık izin vermeyeceğiz. Artık halkımızın da dinlenmesi gerekiyor" dedi. CHP'li Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim bölgemiz bir ova. Burası da çevrede yaşayan insanlarımızın söylediği gibi Balıkesir'in kalbi gibi bir yer. Yerleşim yerlerine bu kadar yakın yere santral yapılamaz. Yapılmaması için de ben sizlerin vekili olarak aslanlar gibi mücadele edeceğim. Firma gelip buraya herkesi aydınlatacak, tek tek herkese bilgi verecek. Bu iyi bir şey mi değil mi, zararları nelerdir anlatacak. Ufak bir zararı olsa dahi izin vermeyin, müsaade etmeyin."
FABRİKA DUVARINDAN ATLADI
Paşaköy'de ekili arazilerle sınır olan fabrika duvarından atlayıp kağıt üretim tesisi ve termik santral yapılacağı ileri sürülen bölgede incelemelerde bulunan Akın, "ÇED Proje Başvuru Dosyası'nda tesisin Paşaköy'e 400 metre olduğu yazıyor. Ne 400 metresi. Tesis hemen Paşaköy'ün dibinde, belki 30 cm uzağında yapılacak" diye tepkisini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI