Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA), 2015 Yılı Mali Destek Programları Açılış Toplantısı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. Fazıl Tekin Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya katılan ve BEBKA’nın 2015 yılı Mali Destek Programlarının açılış toplantısında bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Güngör Azim Tuna, programda yaptığı konuşmada, BEBKA’nın kurulduğu günden bu yana bölgede çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Bugün gelinen noktada bölgenin dinamiklerini çok iyi bilen ve geleceğe yönelik planların yapılmasında ve yönlendirme faaliyetlerinde BEBKA’nın üzerine düşeni en iyi şekilde yaptığını kaydeden Vali Tuna, Eskişehir’i potansiyeli yüksek bir il olarak değerlendirdi. “BEBKA, bölgemizde gelişmişlik farklarını azaltmak, merkezden tahsis edilen kaynakların yerelde etkin ve verimli kullanımını sağlamak, kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacı ile kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana BEBKA, bölgemizin gelişmesine yön verecek amaç ve önceliklerin belirlenmesinde gerçekten stratejik bir rol üstlenmiştir. Bölgemizi geleceğe taşıyan, uluslararası düzeyde rekabetçi, sürdürülebilir üretim, yenilik ve yaşam merkezi vizyonu ile hazırladığı 2014-2023 bölge planı ile BEBKA, bölgedeki potansiyeli en üst düzeyde harekete geçirmeyi hedeflemektedir. Bölge planı vizyonu doğrultusunda belirlenen önceliklere göre hazırlanan Mali Destek Programları aracılığı ile Ajans, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak projelere destek vermektedir. Belirtildiği üzere toplam 98 milyon TL bütçe ile 947 proje başvurusundan başarılı olan 223 projeyi desteklemiştir. Bu projelerin hemen hemen yaklaşık 4’de 1’i Eskişehir’e aittir” dedi.
"İRTİBAT OFİSİ BAŞVURU SAYISINI ARTTIRDI"
Eskişehirlilerden başvuru projelerini daha da arttırmasını isteyen Vali Tuna, 2014 yılında BEBKA tarafından oldukça önemli hibe dağıtıldığını belirtti. Eskişehir için yapılan önemli projelere valilik olarak da büyük destek verdiklerinin altını çizen Vali Tuna, BEBKA tarafından Eskişehir’de açılan irtibat ofisinin önemine dikkat çekti. Eskişehir’de açılan ofisle, geçtiğimiz yıllara göre proje başvuru sayısında büyük bir artış olduğunu söyleyen Tuna; "2015 Yılı Mali Destek Programları kapsamında, kar amacı güden ve gütmeyen kuruluşlara yönelik ’Kırsalda Ekonomik Kalkınma’ ve ’Sağlık Turizminin Geliştirilmesi’ alanlarında toplam 15 milyon TL hibe verilecektir. Kırsalda Ekonomik Kalkınma programı ile kırsal alanlarda tarım ve sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve tarım dışı faaliyetler ile ekonomik çeşitliliğin sağlanarak gelir artışına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda tarımsal ürünlerin işlenmesi ve depolanması yoluyla katma değer arttırıcı faaliyetler, tarımsal faaliyetlerde yenilenebilir enerji kullanımı ve kırsal turizm faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik projeler beklenmektedir. Sağlık Turizminin Geliştirilmesi programı ile de, sağlık turizminde hizmet kalitesinin geliştirilmesi, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bu program kapsamında sağlık turizmine yönelik faaliyet gösteren veya potansiyeli olan işletmelerin insan kaynağının ve kalitesinin geliştirilmesi, yabancı hastalara hizmet verebilmek için gerekli düzenlemelerin yapılması ve bölgedeki sağlık turizmi faaliyetlerinin tanıtımına yönelik projeler hedeflenmektedir. Proje teklif çağrısı yönteminin bir yarışma olması sebebiyle sayıca çok ve konu olarak ilgili projelerin sunulması durumunda Eskişehir’in bu desteklerden kayda değer bir pay alacağını ve ilimizin kalkınmasında önemli katkı saplayacağını söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.
"ESKİŞEHİR SANAYİ ALANINDA SÖZ SAHİBİ"
“İlimizdeki yüksek potansiyeli iyi kullanmalıyız” diyen Vali Güngör Azim Tuna, geçmişe nazaran Eskişehir’i sanayi alanında söz sahibi bir il olarak nitelendirdi. Sağlık turizminin büyük önem arz ettiğini kaydeden Vali Tuna, valilik olarak ilin önceliklerini öne çıkarmak için önemli çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi. İlgili sivil toplum kuruluşlarıyla koordine halinde çalıştıklarını anlatan Vali Tuna, sözlerinin sonunda toplantıya katılan herkese teşekkür etti.
ESKİŞEHİR’E 15 MİLYON TL HİBE
Genel olarak Eskişehir’de proje kalitesinin çok yüksek olduğunu kaydeden BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, 2015 Yılı Mali Destek Programları kapsamında, Kırsalda Ekonomik Kalkınma ve Sağlık Turizminin Geliştirilmesi alanlarında, toplam 15 milyon TL hibe verileceğini belirtti. BEBKA Ajansı tarafından yapılan çalışmaları anlatan Değirmenci, “2010, 2011, 2012 ve 2014 yıllarındaki proje teklif çağrılarında toplam 98 milyon TL bütçe ile 947 proje başvurusundan başarılı olan 223 projeyi destekledik” diye konuştu.
Açılış konuşmaların ardından toplantı, soru-cevap bölümü ile devam etti. Toplantıya; Vali Güngör Azim Tuna, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, ETB Başkanı Ömer Zeydan, sanayiciler, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.