İbrahim MAŞE/MERSİN, () - TÜRKİYE Sualtı Sporları Federasyonu, 17 Nisan'da yayınladığı yönetmelikle 'yetki belgesi' olmayan spor kulüplerinde engellilere tüplü dalışı yasakladı.
Mersin'in Silifke İlçesi'nin Akkum Mahallesi'ndeki Türkiye'nin tek Engelsiz Su Sporları Merkezi'nde eğitim alarak dalış sertifikası alan engelli dalgıçlar, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun yayınladığı yönetmelik sonrası tüplü dalış yapamıyor. Engelsiz Nefesler Projesi kapsamında dalış eğitimi alan engelli dalgıçlar, tekrar dalmak için yönetmelikte düzenleme yapılmasını istedi.
Mersin Dalış Merkezi Spor Kulübü Başkanı ve dalış eğitmeni Mehmet Ersan, 17 Nisan'da Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun yayınladığı yönetmelik gereği engelli dalışlarının durdurulduğunu kaydetti. Engelliler için özel hazırlanan tesisin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Ersan, "Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun yayınladığı yönetmelik gereği engelli dalışlarını durdurma kararı verildi. Engellilerin sadece dalış değil, kano, yüzme, şnorkel ile dalış gibi faaliyetlerde bulunuyor" dedi.
"SU ENGELLİLER İÇİN ÖZGÜRLÜK"
Soyunma odasından platforma, çalışma alanlarında denize inmeyi sağlayan asansöre kadar tesisin engelliler için tasarlandığını belirten Ersan, "Engelli arkadaşlarımızın normal şartlarda hiçbir malzemeye gerek kalmadan tek yaptıkları spor dalı dalış. Ne sandalyeye gerek var, ne koltuk değneğine ne de protezlere gerek var. Suyun altında özgürlüklerine kavuşabiliyorlar. Su altında özgürlüklerine kavuşuyor, mavi dünya ile buluşuyorlar. Suyun kaldırma kuvveti ile beraber suyun içinde nötr olmanın, boşlukta olmanın, özgürce tüm vücudunu hareket ettirmenin zevkini sadece suyun altında yaşayabiliyorlar" dedi.
Bu yönetmelik ile birlikte bir anlamda engellilerin özgürlüklerinin geri alındığı görüşünü savunan Mehmet Ersan, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun en kısa zamanda  yönetmelikte düzeltme yapıp engelli dalış eğitimlerini açmasını istediklerini kaydetti. "ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ İSTİYORUZ"
Uluslararası dalış sertifikası sahibi ortopedik engelli Ali Doğan ise suyun kendileri için özgürlük olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Suyun kaldırma kuvveti ile bedensel engelli olan bizler kendimizi özgür hissediyoruz. Suyun altında yanınızda protez ya da koltuk değneği yok, sadece siz varsınız. Özgür biçimde kendimizi ifade ediyoruz. Bir bedensel engellinin, evinden çıkıp doğada güzellikleri keşfetmesi kadar güzel bir şey yok. En güzel denizde hissediyoruz bunu. Karada iken hayatın içinde önünüzde birçok engel var. Kaldırımlar, araçlar, binaların bizlere uygun olmayışı var. Ufak bir taşın üstüne bastığımızda bile dengemiz bozuluyor. Ama denize girdiğimizde kendimizi özgür hissediyoruz. Suyun kaldırma kuvveti ile vücudumuzdaki rahatlığı ve rehabiliteyi hissedebiliyoruz. Karada yapamayacağımız her hareketi denizde yapabiliyoruz. Suda düşüp bir yerinizin acıtmanız mümkün değil."
YETKİ BELGESİ İSTENİYOR
Federasyon yetkilileri ise, engelliler ve onlarla birlikte dalış yapan gözetmenlerinin yetki belgesinin olması gerektiğini söyledi. Bugüne kadar federasyon olarak bir kulüp ve sporculara yetki belgesi verilmediğini belirten aynı yetkili, şunları söyledi:
"Yeni düzenleme ile engellilere dalış eğitimi için spor kulüplerinin yetki belgesi alması gerekiyor. Bu yetki belgesi ile eğitilen engelli dalgıçlar ve onlara su altında gözetmenlik yapanlara da dalış yetkisi verilecek. Bu belgelere sahip olmayan kulüp eğitim veremeyecek, yetki belgesi olmayan engelli artık dalış yapamayacak. Bugüne kadar kulüpler engellilere dalış eğitimi verip dalış yaptırabiliyordu, buna bir düzenleme getirildi. Yetki belgesi olmayanların dalışları yasaklandı."

FOTOĞRAFLI