Zafer Atamer / Cenevre, 7 Ağustos () - İsviçre Merkez Bankası'nın, ülke para birimi frangın euro kurunu yılbaşında serbest bırakmasının ardından tırmanışa geçen döviz rezervleri, rekor düzeye çıktı.

İsviçre Merkez Bankası'nın döviz rezervleri Temmuz ayında 15.8 milyar frank birden yükselerek 531.8 milyar frank ile, Banka'nın rezerv hesaplamalarında Uluslararası Para Fonu (IMF) standartlarına geçtiği 1 Ocak'tan bu yana en yüksek düzeyine yükseldi.

İsviçre Merkez Bankası 1 euro - 1.2 frank olan sabit döviz kurunu bu yılın başında serbest bıraktı. Kurun serbest bırakılmasının ardından, frank hızla değer kazandı ve başlangıçta iki para birimi eşitlendi. İsviçre Merkez Bankası para biriminin daha fazla değerlenip ekonomiyi zayıflatmasının önüne geçmek için yalnızca Ocak ayında piyasalara toplam 100 milyar franklık müdahalede bulundu.

Yunanistan'ın, Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Avrupa Birliği'nden oluşan Troyka ile anlaşma öncesi görüşmeleri sırasında Euro Bölgesi'nden çıkma riskinin arttığı dönemde, İsviçre Frangı'nın "güvenilir liman" olarak değer kazandığına işaret eden İsviçre'nin önde gelen ekonomistleri, İsviçre Merkez Bankası döviz rezervlerinin de bu nedenle yükseldiğine dikkat çekiyorlar.

Troyka ile Yunanistan'ın anlaşmasından sonra, Euro Bölgesi riskinin ortadan kalkmasıyla frank yeniden zayıflarken, İsviçre Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin rekor düzeye açıklandığı bugün erken saatlerde euro 1.07 frank ve dolar da 0.98 frank düzeyindeydi.