BARTIN (AA) - Bartın'da Hema Endüstri AŞ'ye bağlı olarak Armutçuk ve Amasra işletmelerinde çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) üye 500 işçi, çift asgari ücret, sosyal yardım ve yüzde 6 zam konusunda toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev başlattı.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Hema'ya ait Amasra ilçesindeki kömür işletmesi idari binası önünde maden işçilerine yönelik yaptığı konuşmada, 460'ı Amasra'da olmak üzere toplam 500 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını söyledi.

İşverenle yaptıkları görüşmede maden işçilerine çift asgari ücret, sosyal yardım ve yüzde 6 zam istediklerini belirten Demirci, şöyle konuştu:

"Biz GMİS olarak sizlerle bu süreci birlik beraberlik içerisinde tamamladık. Burada, omuz omuza üretimden gelen gücümüzü kullanma kararımızı hayata geçiriyoruz. Bu anayasal bir haktır. Grevimiz hayırlı olsun. Bu süreç inşallah fazla uzamaz ve karşılıklı anlaşmayla sözleşmemizi imzalar, şirketimizde çalışmaya devam ederiz. Bizim taleplerimiz son derece haklı ve meşrudur. Taleplerimiz, kaynağını yasal düzenleme ve mahkeme kararlarından alan taleplerdir. Biz daha fazla mağdur olmak istemiyoruz. Grev kararı işveren ile ilişkilerin kopması anlamına gelmez. Yine karşılıklı diyalog içerisinde görüşmelerimizi sürdürmeye hazırız. Bizim gücümüz birlik ve beraberliğimizdir. Sendikamız, 10 bin üyesiyle her şartta burada yanınızda olacaktır. Hakkımızı alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

-"Torba kanun'a rağmen haklarımız verilmiyor"

GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan da maden işçilerinin, geçen yıl eylül ayında yürürlüğe giren "torba kanun"un madencilere en az iki asgari ücret ödenmesi zorunluluğu getirmesine rağmen haklarının verilmediği dile getirerek, emekten gelen güçlerini sonuna kadar kullanacaklarını kaydetti.

İdari bina önünden, "Bu iş yerinde grev vardır" yazılı pankartla yürüyüşe geçen madenciler, maden sahası girişindeki alana afiş asar grev başlattı.