Kastamonu’nun Azdavay ilçesindeki Çatak Kanyonu’na yapılmakta olan "Engelli Dostu Milli Park: Küre Dağları" projesi devam ediyor.
Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor. ‘Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi (IDP)’ hibe programı tarafından destekleniyor, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Azdavay Kaymakamlığı, Azdavay Belediye Başkanlığı, Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) ve Küre Dağları Ekoturizm Derneği (KED) işbirliğinde yürütülüyor.
"Engelli Dostu Milli Park: Küre Dağları" Projesi kapsamında Çatak Kanyon yolunun araç trafiğine kapalı yaklaşık bin 500 metrelik bölümü engelli ulaşımına uygun hale getirilecek. Ayrıca ilçe merkezinden kanyona gitmek için kullanılan altı kilometrelik yol üzerinde atıl durumda bulunan Karakuşlu köyü eski ilkokul ve lojman binaları da engellilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için engelli ulaşımına uygun hale getirilecek. Çalışmaların Ağustos ayı içerisinde bitirilmesi bekleniyor.
Kastamonu ve Azdavay’ın en önemli turizm değerlerinden olan Çatak Kanyonu, Küresel Çevre Fonu desteğiyle Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ile Avrupa’da seçkin korunan alanları simgeleyen PAN Parks sertifikası olan Küre Dağları Milli Parkı içeresinde olup ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. Bu yolun altı kilometresi araç yolu yaklaşık bir kilometresi orman içindeki yürüyüş parkurundan oluşuyor. Çatak Kanyonu cazibesi, gizemli görünüşüyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Kanyon tabanından yaklaşık 900 metre yüksekte bulunan gözetleme noktasından kilometrelerce kanyon uzantısı seyredilebilmekte.
Azdavay Kaymakamı Ali Güner yaptığı açıklamada, "İlçemizin sahip olduğu güzelliklerin farkında olmamız ülkemizin sahip olduğu güzellikler kadar önemli. Biz de ilçemizin sahip olduğu güzelliklerin farkındayız ilçemiz adeta cennetten bir bahçe gibidir. Bu güzelliklerin tüm insanlara açılması gerekmektedir. Bu yüzden engelli vatandaşlarımızın doğa ile bütünleşmelerini sağlayacak ‘Engelsiz Yürüyüş Parkuru’ adı altında bir proje hazırlandı ve ihale aşaması tamamlanarak çalışmalara başlandı. Projenin Ağustos ayı ortalarında tamamlanarak hizmete açılmasını bekliyoruz. Proje kapsamında atıl durumda bulunan beş binanın, engelli vatandaşlarımızın yürüyüş parkuruna çıkmadan durup ihtiyaçlarını giderip dinlenmeleri ne olanak sağlayacak şekilde restorasyonu ve yaklaşık bir buçuk kilometrelik yürüyüş parkuru yapılacaktır. Türkiye’de bir ilk, Avrupa’da ise dördüncü olarak bildiğimiz bu projedeki amacımız tekerlekli sandalyeye mahkum olan engelli vatandaşlarımızın herhangi bir kimseden yardım almadan yaklaşık 900 metrelik Çatak Kanyonu’na çıkması ve devasa manzarayı görmesini sağlamaktır. Bu projede ortak çalıştığımız Azdavay Belediyesi, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kastamonu Valiliği ve diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, projenin ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu röportajı engelliler haftasında yapmamız ayrı bir zevk oldu. Bu vesileyle tüm engelli vatandaşlarımızın haftalarını tebrik ediyorum" diye konuştu.