Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), () - İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde açılmak istenen altın ve gümüş maden ocağı için 26 Kasım'da yapılacağı duyurulan Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı (ÇED) iptal edildi. ÇED toplantısı daha önce 4 kez tepkiler üzerine ertelenmişti.
İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre Bozdağlar'ın eteklerinde açılmak istenen altın ve gümüş maden ocağı için daha önce 26 Kasım'da yapılacağı duyurulan ÇED toplantısı iptal edildi. Açıklamada, Ödemiş ilçe sınırları içerisinde bulunan Abdullah Şentürk tarafından yapılması planlanan IV. Grup Kompleks Maden (altın-gümüş) Ocağı Projesi'nin ÇED sürecinin sonlandırıldığı, Ödemiş İlçesi Tekeli Düğün Salonu Kuvvetli Mahallesi'nde 26 Kasım 2015 Perşembe günü saat 14.00'te planlanan halkın katılımı toplantısının gerçekleştirilmeyeceği bildirildi.
'HAK YERİNİ BULDU'
Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu (HAVZAPLAT) olarak bir yılı aşkın süredir altın madeninin havza için ölümcül tehlikeler içerdiğini anlattıklarını söyleyen platformun dönem sözcüsü avukat Erdem Boyacı konuyla ilgili şöyle dedi:
"Defalarca yapılmaya kalkışılan ÇED toplantısı ile ilgili hak yerini buldu, sesimizi ilgililer duydu, başardık. Yönetmelik hükümlerine göre, mevzuata aykırı projeler ÇED süreci devam ederken sonlandırılabilmektedir. Umarız ki bu karar, havzamızda, Bozdağlar'da, Gölcük'te doğanın ve yaşamın katli pahasına ticari kaygılar uğruna yapılabilecek madencilik girişimlerine emsal olur. Bu süreçte, bir olmayı, hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın tek ses olmayı, doğrunun ve hakkın yanında direnildiği zaman kazanıldığını hep birlikte öğrendik. Bize destek veren herkese teşekkür ederiz."
Boyacı son olarak, konuyla ilgili detaylı bir bilgilendirme toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.
FOTOĞRAFLI