Nermin UÇTU/MANİSA, () - MANİSA'da yurt dışı oylarının illere dağıtılması sonucu gece geride takip ettiği yarışı sabah önde tamamlayarak AK Parti'nin kentten beşinci Milletvekili olan İsmail Bilen, yaşanılanın sürpriz olmadığını söyledi. AK Partili Bilen, yurt dışı oylarını tahmin ettiklerini, sabah da beklenenin olduğunu söyledi.
Seçim gecesi Manisa'da Milletvekili dağılımı AK Parti 4, CHP 3 ve MHP 2 iken; sabah yurt dışı oylarının illere dağıtılması sonrası AK Parti MHP'den bir milletvekilliğini aldı. 2002 ve 2007 seçimlerinde milletvekili seçilen Avukat İsmail Bilen, AK Parti'nin 5'inci milletvekili oldu. Akşamki tabloya göre meclise girdiği görülen MHP'den Osman Oktay ise yurt dışı oyları sonrası milletvekilliğini yitirdi.
MHP VE HDP'NİN DÜŞEN OYLARI AK PARTİ'YE YARADI
AK Parti yurtdışı oylardaki başarısının yanı sıra Manisa genelinde de 7 Haziran seçimlerine göre oyunu yüzde 37'den yüzde 44'e yükseltti. CHP 7 Haziran'da yüzde 28.9 olan oyunu küçük artışla yüzde 29.3 yaptı. MHP ise yaklaşık 7 puanlık düşüşle yüzde 17.6'ya düştü. MHP'nin yanı sıra Manisa'da kaybedenlerden biri de HDP oldu. HDP'nin 7 Haziran'da yüzde 7 olan oy oranı yüzde 5'e düştü.
17 İLÇEDE OYUNU ARTIRDI
AK Parti, 15 ilçede büyük bir başarı elde etti. 7 Haziran'da CHP'yi destekleyen Akhisarlılar, bu kez yüzde 6'ya yakın artışla AK Parti'yi kentten birinci parti çıkardı. 7 Haziran seçimlerinde Saruhanlı'yı yüzde 3'lük bir farkla CHP'ye kaptıran AK Parti, 1 Kasım'da oyunu yüzde 32'den yüzde 39'a çıkararak burada da birinci oldu. Bütün ilçelerde oyunu artıran AK Parti, maden faciasının yaşandığı Soma'da da 7 Haziran seçimlerine göre fark attı. Soma'da 7 Haziran'da yüzde 39 olan oy oranı yüzde 50'ye fırladı. CHP ise sadece Salihli ve Sarıgöl'de oyunu artırarak birinci parti oldu. Sarıgöl'de 7 Haziran'da yüzde 35 olan oyunun yüzde 39'a çıkarmayı başardı. Son dakika ikinci milletvekilini kaybeden MHP ise hiçbir ilçede birinci olamadı. MHP, Demirci ilçesi dışındaki tüm ilçelerde 7 Haziran'da aldığı oyları düşürdü.
"MAKAMA HİÇBİR ZAMAN TAMAH ETMEDİK"
Manisa'da seçimin en çok konuşulan ismi İsmail Bilen, yurt dışı oylarıyla gelen milletvekilliğinin mutluluk yarattığını söyledi. AK Partili İsmail Bilen, "Daha önce de 2 dönem vekillik yapmıştım. Bizim idealimiz hizmet ve dünya görüşümüzü iktidara taşımaktı. Bunun için nefer olmak bile bizim için şereflerin en büyüğü. Makama hiçbir zaman tamah etmedik. Tabii ki makam sahibi olunca insanın sorumluluğu da artıyor. Samimiyetle söylüyorum ne hırsım ne de ısrarım olmuştur. İktidara geldikten sonra mutluluğu fazlasıyla yaşamıştık. Bir de bu mutluluğun içinde biz de olunca sevincimiz arttı" dedi.
"BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLMADI"
Seçim akşamı üzüntülü olmadığını anlatan Bilen, "Arkadaşlarım üzülüyordu. Bu sorumluğu taşıyacak ekibin içinde olmamamızdan üzüntü duyuyorlardı. Ben hiçbir zaman partimden ve teşkilatımdan kopmadım. 5 yıl boyunca milletvekili olmadığım halde teşkilatın içinde oldum. Hiç meraklı değildim. Arkadaşlar benden önce öğrenmişler. Akşam giderken sonucu biliyorduk aslında. Çünkü oy oranına baktığımızda yurtdışı oylardan gelecek oyları hesap ettiğimizde üzülen arkadaşlara biz teselli verdik. Yurtdışı oylarla zaten bu sonucu bekliyorduk. Benim için sürpriz olmadı. Ama arkadaşlarımız hem bana hem de eşime haber verdiler. Sabah bize de bir sürpriz yaptılar. Son milletvekilliğini 260 civarında bir oyla almış olduk" diye konuştu.
MHP'Lİ OSMAN OKTAY'LA GÖRÜŞECEK
Milletvekilliğini kaybeden MHP'li Osman Oktay'la görüşmek istediğini dile getiren Bilen, "Aramadım ama görüşmek de isterim. Benim zaten meslektaşım. Siyaseten birbirimizin rakipleriyiz ama siyasetten sonra da dostluğumuz arkadaşlığımız devam eder. Bizim partimizde de geçmişte cüzi bir oyla milletvekilliğini kaybettiğimiz oldu. Bu Osman Bey'in başına gelen bir ilk değil" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI