İhracatın yıldızı hazırgiyim gelecek 30 yılını planlarken en önemli taşıyıcı unsur olan insan kaynaklarına da el attı. Vizyonunu hazırlayacak, nitelikli üretim yaparak hedeflerine ulaşacak işgücünü kendisi yetiştirmek isteyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Eğitim Vakfı tarafından İŞKUR’dan özel istihdam bürosu yetkisi alındı. Böylece sektör işçi ve işvereni aynı portalda buluşturacak, artan işgücü ihtiyacını karşılarken, hedeflerini gerçekleştirecek, vizyonunu oluşturacak insan kaynağına kavuşacak. Katma değerli ihracat yoluyla 60 milyar dolarlık ihracat hedefleyen sektör 2023 yılına kadar 1 milyonu üretimde olmak üzere toplam üç milyon kişiye yeni istihdam imkânı yaratmayı planlıyor. Sektörün bu iddialı hedeflere ulaşmak için başta istihdam üzerindeki vergi yükünün rakip ülkeler seviyesine çekilmesi olmak üzere bazı beklentileri bulunuyor. Asgari ücretten prim kesintisi yapılmaması ve kıdem tazminatı konusunda ivedilikle tüm sosyal tarafları gözeten bir formül bulunması sektörün beklediği çözümlerin başında geliyor.

YÜKSEK VERGİ YÜKÜ REKABETİ ETKİLİYOR

Sektörün üretim maliyetinin yüzde 40’ını istihdam maliyeti oluşturuyor. İstihdam üzerindeki yüzde 38’lik vergi yükü hazırgiyimin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü etkileyen en önemli unsur. Zira Türkiye bu alanda Çin, Bangladeş, Vietnam, Hindistan ve Pakistan gibi düşük işgücü maliyetleri olan ülkelerle rekabet ediyor. 1 Ocak’ta yürürlüğe giren yeni asgari ücret ile istihdam maliyeti artan sektör üretim şartlarının iyileştirilmesi, rekabetçi kılınabilmesi için sektörel bazda yatırım ve istihdam desteklerinin oluşturulması için istihdam vergi yükünün İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ya da rakip ülkeler seviyesine çekilmesini istiyor. Asgari ücret sektörün rakibi olan ülkelerden Bangladeş’te 77 dolar, Vietnam’da 96-140 dolar, Hindistan’da 166 dolar iken Türkiye’de 425 dolar civarında. Hazırgiyim üretiminin yaygınlaştığı Bulgaristan 204, Romanya 240, Karadağ 211, Bosna Hersek 209, Makedonya 144, Kosova 142, Moldova 96 dolar asgari ücrete sahip.

490 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Oluşturduğu geniş istihdam ile Türkiye’de işsizliğin azalmasına ve toplumsal refahın artırılmasına ciddi katkı sağlayan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü sadece üretim tarafında 490 bin kişiyi istihdam ediyor. Perakende ve ticaretle birlikte hazırgiyimden ekmeğini kazananların sayısı ise 1.5 milyon kişiye ulaşıyor. Hazırgiyimin imalat sanayi istihdamında yüzde 14, toplam istihdamda yüzde 4.2 payı bulunuyor.

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü Anadolu’nun her köşesinde sağladığı istihdam olanakları ve her eğitim seviyesinden bireylere çalışma olanağı tanımasıyla sadece ekonomik anlamda istihdam deposu olmakla kalmayıp, sosyal açıdan da sigorta ve güvence işlevi görüyor. İşçi-işveren uyuşmazlıklarının çözümünde arabuluculuk müessesesi hazırgiyim için hızlı ve ekonomik olması ve kişisel ilişkilerin korunmasına katkısı nedeniyle önem taşıyor. İstanbul’da 3 arabuluculuk bürosu mevcut. 2 BİN EURO İLE 3 KİŞİYE İŞ Sektörde az sermaye ile hızlı ve yaygın istihdam yaratılabiliyor. 2000 Euro’luk bir makine yatırımıyla 3 kişiye istihdam sağlanıyor. (Habertürk)