Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin 'Terörle Mücadele Eylem Planı'nı açıkladı. Davutoğlu, 10 temel esasa dayanan eylem planını açıkladı. İşte 10 temel esasa dayanan eylem planı:
Psikoloji Unsur
Millet vicdanı ve hizmetiyle davlet aklını birleştireceğiz. Birleştirici millet anlayışını benimseyeceğiz. Millet ile devlet arasındaki farklar ortadan kalkacaktır. İnsan odaklı devlet anlayışı olacak.

Kamu düzen
Kamu düzenini kim zedelemeye çalışırsa kim olursa olsun, ister IŞİD, ister PKK, ister DHKP-C kim olursa olsun durdurulacaktır.
Kapsamlı Demokratik Reform Süreci
Başta gelin anayasayı değiştirelim diyoruz.
Yaralar Sarılacak
Terörle mücadelede çok ciddi sosyal yaralar oluştu. Sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Biz 2.5 milyon Suriyelinin yarasını sarmışız. Kendi vatandaşlarımızdan göç etmek zorunda kalanlara da yardım ederiz. Onların zalimlerin eline bırakmayız. İlk andan itibaren gerekli hazırlıkları yapmıştık. Her bir aileye destek programı uygulanacak. Her türlü ihtiyaçları karşılanacak. Bütün Diyarbakırlı, Cizreli kardeşlerimize her ay düzenli kira yardımızı yapılıyor ve yapılacak. Onlar huzur içinde uyumadıkça biz Ankara'da rahat edemeyiz. Yakılıp yıkılan okullarımızı imar edeceğiz, hastanelerimizi de öyle. Cizre Devlet Hastenesi'ne 1 hafta içinde 20 roket atıldı. Ne istersiniz hastanelerden okullardan? Valilerimize de söyledim bir tek vatandaşımız açıkta kalırsa hesabını sorarım. Sağlık hizmetinde eksikler tamamlanacak.
Bölge Ekonomisi Güçlenecek
Neresi olursa olsun vatandaşlarımızın terörden kayıplarını telafi edeceğiz. Bunlar yangın çıkardılar biz yangın yerinde gülistan inşa edeceğiz. Esnafın prim borcu, kredi borcu ertelenecek. Çiftçilerimize ve esnafımıza faizsiz kredi sağlanacak.
Şehirler Yeniden İhya Edilecek
Tarihi dokuyu koruyarak şehirleri ihya edeceğiz. Sur'u tarihi özellikleriyle inşa edeceğiz ki insanlık ilham alacak. Kentsel alt yapı tümüyle elden geçirilecek, yollar rehabilite edilecek.
Etkin Strateji
Böylede algı operaysonu oluşturulmaya çalışıyor. Etkin bir iletişim stratejisi uygulayacağız.
Yeni Yasal Düzenlemeler
Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek. Terörü, şiddeti kullanan kim olursa olsun, izin verilmeyecek. El yapımı patlayıcılarla ilgili her türlü idari tedbiri alacağız. Türkiye'yi silahtan ve patlayıcı maddelerden arındıracağız.
Yeni Bir Milli Birlik Kardeşlik Dönemi
Muhattap milletin kendisidir. İstişare meclisleri kurulacak. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olan kimseyi muhatap almayacağız.
Ortadaoğu, Balkanlar, Kafkaslar Birleştirici Ruh
Hiçbir ayrım gözetmeden Kürt, Arap kardeşlerime sesleniyorum. Hiçbirinizi diğerinden ayırmadan kardeş bildik kardeş bileceğiz.

BİRLEŞTİRİCİ RUHU HAYATA GEÇİRECEĞİZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin’de düzenlenen kardeşlik buluşmasında yaptığı açıklamada, yüzyıllardır bölgede birleştirici bir ruh ile parçalayıcı bir ruh olduğunu, bunun günümüzde de devam ettiğini belirterek, “Birleştirici ruhu hayata geçirmek için çalışacağız” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda kardeşlik buluşması programına katıldı. Davutoğlu, açıklamalarına Mardin’in medeniyetini methederek başladı. Mardin’in kadim kültürü ve medeniyetlerinden söz ederek konuşmasına başlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 düvele karşı 7 iklim ile mücadele ettiklerini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yüzyıllardır birleştirenler ve parçalayanlar şeklinde iki ayrı ruhun olduğunu dile getirdi. Hazreti Ömer’in Mardin’i fethettiği günden bu yana bölgede birleştirenler ve parçalayanların olduğuna dikkat çekerek, birleştirici ruhun her zaman daha etkin ve başarılı olduğunu kaydetti. Davutoğlu, yüzyıllardır devam eden parçalayıcı ruhun şimdilerde terör örgütü PKK tarafından sürdürüldüğünü dile getirdi. Başbakan Davutoğlu, “Alparslan’ın ordusunda bir Kürt ile Selehattin-i Eyyübi ordusunda bir Türk olmak arasında fark var mıdır? Ben bir Türkmen çocuğuyum sol yanımda Mehmet Şimşek bir Kürt, sağ tarafımda Karadenizli Numan Kurtulmuş, en uçta da Rumelili biri Mehmet Müezzinoğlu oturuyor. Hamd olsun bu topraklarda bütün çocuklar birleşti işte Türkiye harmanı bu. Sultan Alparslan’ın ordusunda bir Kürt Selahattin-i Eyyubi’nin ordusunda bir Türk omuz omuza vererek bu günlere geldik. Bugün yaktıkları Fatih Paşa Camisi de bir Türk ve bir Kürt tarafından yapılmıştır. Bu camiyi yıkanlar bu kardeşliği yıkmaya çalışmıştır. Bu parçalayıcı ruhu son zamanlarda PKK terör örgütü üstlenmiştir” diye konuştu.
Hiç kimsenin bu birleştirici ruhu yok edemeyeceğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, birleştirici ruhu hayata geçirmek için çalışacaklarını söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, bütün dillere değer verdiklerini ve hiç birini yok saymadıklarını da söyledi. Davutoğlu, AK Parti hükümetleri tarafından atılan adımlarla Türkiye’deki bütün dillere büyük destek verildiğini belirterek, “Biz dilleri yok saymaya değil, mübarek kılmaya geldik” şeklinde konuştu.
Mardin her zaman söylendiği gibi 7 kültürün, 7 dinin, dilin yaşandığı bir yer. Ben bir Türkmen aşireti çocuğuyum. Sol tarafımda bir Mezopotamya çocuğu, bir Kürt çocuğu oturur; Mehmet Şimşek. Sağ tarafımda Karadeniz'den vatan evladı Numan Kurtulmuş. Batı Trakya'dan, Rumeli çocuğu Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanımız. Baktığım zaman hamd ediyorum ki, Mezopotamya, Balkan, Anadolu çocukları birleşti, işte Türkiye'nin harmanı bu.


Ayrıntılar geliyor...