Mevsimsel salgın nedeniyle İzmir’de hizmet veren Kent Hastanesi’ne, çoğu çocuk olmak üzere bir günde 45 hasta başvurdu.
Türkiye genelinde etkisini gösteren soğuk hava ve kar yağışı, mevsimsel salgına neden oldu. Özellikle son bir ayda yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve yorgunluk şikayetiyle gelen hastalarda artış görüldü. Tedavi gören hastaların büyük çoğunun çocuk olduğu bildirildi. Kent Hastanesi’nde görevli Çocuk Doktoru Selda Aytaç, özel hastane olmalarına rağmen acil polikliniklerinin tamamen dolduğunu, pek çok yatan hasta bulunduğunu ve yoğunluğu çocuk olmak üzere bir gün içerisinde 45 hastanın hastaneye başvurduğunu belirtti. Aytaç, çocukları gribal enfeksiyondan korumak için önerilerde de bulundu.
BRONŞİOLİTTE ARTIŞ VAR
Son bir ayda yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve yorgunluk şikayetiyle gelen hastalarda artış gördüklerini, bunun yanı sıra bronşiolitte de artış olduğunu söyleyen Çocuk Doktoru Selda Aytaç, ebeveynlerin çocuklarda yüksek ateş ve öksürük varsa mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini belirtti.
“ATEŞ VE ÖKSÜRÜK VARSA KREŞE GÖNDERMEYİN”
Ailelerin öncellikle toplu yerlerden uzak durmaları gerektiğini ifade eden Aytaç, şu önerilerde bulundu: “Dışarı çıkacaklarsa çocukları lahana diye tabir ettiğimiz şekilde kat kat giydirmelerini, eldiven ve şapka giydirmelerini, eğer ateş ve öksürük varsa kreşe göndermemelerini öneriyoruz. Çünkü bu hastalıklar damlacık yoluyla bulaşıyor. Hastalıklar elle de çok bulaşıyor. Çocuklarımıza mendil kullanma alışkanlığını öğretmemiz gerekiyor. El yıkamaya önem vermemiz gerekiyor.”
TERLEMEYE DİKKAT
Çocukların uzun dönem dışarıda kalmalarını önermediklerini ancak temiz havanın da çok önemli olduğunu kaydeden Aytaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer dışarıya çıkarmamız gerekiyorsa yarım saat dışarıda tutmak yeterli olabilir. Çocukların soğuğa fazla maruz kalmamaları gerekir. Evimizi her gün havalandırmamız gerekiyor. Bu noktada terleme de çok önemli. Biz çocukları soğuktan koruyoruz ama çocukların çok fazla terlemesi, ıslanması, üstünde kuruması hastalığı artırıyor.”
“SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ”
Gribal enfeksiyonlardan korunmak için sıvı tüketiminin önemine vurgu yapan Aytaç, çocuklara hem protein hem de C vitamini yönünden zengin besinler yedirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Bu dönemlerde sıvı tüketimini artırmak gerekiyor. Tavuk suyuna çorba, gribal enfeksiyonlarda iyileşmeyi hızlandırıyor. Eğer çocuk 1 yaşından büyükse balı da öneriyorum.”
“ÇOCUKLARDAN YETİŞKİNLERE HASTALIK BULAŞABİLİYOR”
Özel bir hastane olmalarına rağmen acil polikliniklerin tamamen dolduğunu, her dakika hasta geldiğini kaydeden Aytaç, yetişkin hastalarda da artış gördüklerini dile getirerek “Çocuklardan yetişkinlere, yetişkinlerden çocuklara hastalık bulaşabiliyor” dedi.