Muğla Yörük Obaları Derneği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye’nin 81 ilinden gelen Yörük Türkmen dernekler üçüncüsü düzenlenen Yörük Türkmen Birliği Kuruluş çalıştayında bir araya geldi. Menteşe Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde iki gün sürecek kurultayın açılışına Muğla Valisi Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Sögüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ve 200’e yakın Yörük Türkmen Derneği başkan ve yöneticisi katıldı.
Türkiye genelindeki dernekler, 21 federasyon ve 3 konfederasyon tarafından kurulan Türkiye Yörük Türkmen Birliği’nin Muğla’daki kuruluş çalıştayı iki gün sürecek. İlki Bursa Orhaneli’de yapılan kuruluş çalıştayında ‘Yeniden Diriliş’ ile başlayan Birlik çalışması, Sögüt’te Yörük Türkmen Birliği kuruluşu ile tamamlanacak.
NİSAN AYINDA SÖĞÜT’TE BİRLİK AÇIKLANACAK
Çalıştayın ilk günü Muğla Valisi Amir Çiçek ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün yaptığı konuşmaların ardından Muğla’ya diğer illerden gelen dernek başkanlarının kendilerini tanıtması ile devam etti. Kurultayda Türkiye Yörük Türkmen Birliği’nin resmi kuruluşunun Nisan ayı içinde Sögüt’te Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu’nun ev sahipliğinde ilan edileceği açıklandı.
Muğla Yörük obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, Türkiye genelindeki dağınık durumda olan Yörük Türkmen Dernekleri, Federasyonları ve Konfederasyonlarının kuruluş çalıştayının Nisan ayında Ertuğrul Gazi’nin memleketi Söğüt’te yapılacak çalıştay ile resmi olarak kuruluşunun tescil edileceğini belirtti. Akcan, “Yörük Türkmen Birliği Çalıştayı’nın üçüncü ayağı Muğla’da yapılıyor. İki yıl önce başlayan Yörük Türkmen Birliği çalıştayının ilki Adana, ardından Bursa Orhaneli ve şimdi de Muğla’da yapılıyor. Muğla’daki toplantıda artık organlar ve tüzüğümüz netleşecek. Türkiye’nin 81 ilinden dernek başkanları, Türkmen Başları ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte 200’e yakın misafirimiz var. Bu kültürün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için birlik ve beraberlik içinde olunması için Türkiye genelindeki tüm dernek, federasyon ve konfederasyonlar bundan böyle tek çatı altında toplanacak” dedi.
Türkiye Yörük Türkmen Birliği çalıştayına katılan dernek başkanları çalıştaya katılan Vali ve Belediye Başkanlarına Yörük kültürünü yansıtan giysiler giydirdiler.