RİZE (AA) - Sağlık Bakanlığınca Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokullara, öğrenciler tarafından bisiklet modülü dersinde kullanılmak üzere 260 bisiklet bağışlandı.

Bisiklet dağıtım törenine katılan Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, obezitenin genel anlamda sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olduğunu belirterek, "Bu durumun en önemli iki sebebi ise hareket azlığı ve dengesiz beslenmedir" dedi.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerektiğine işaret eden Tepe, "Bu denge bozulduğunda harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve şişmanlık oluşmaktadır. Günümüz teknolojisindeki gelişmeler yaşamı kolaylaştırmakla beraber günlük hareketi de önemli ölçüde sınırlamıştır. Unlu ve tatlı gıdaların, şekerlerin fazlaca tüketilmesi beraberinde doyana kadar yemek sonucunda çoğu kez şişmanlamayı getirmektedir" dedi.

Obezitenin Türkiye'de görülme sıklığı ortalama yüzde 30 olduğunu kaydeden Tepe, şunları söyledi:

"Ne yazık ki Doğu Karadeniz bölgesi yüzde 33,1'lik oranla ortalamanın üzerinde ve Türkiye'de ilk sıradadır. Yine  çocuklarımızın da  yüzde 15'i fazla kilolu ve yaklaşık yüzde 7'si de şişmandır. Obezite şeker ve kalp hastalıklarından tutun da felç, solunum zorluğu, uyku apnesi, kanser dahil birçok hastalığın ana nedenlerinden biridir. Şişmanlıkla mücadelede kabaca yiyeceklerimizden unlu, şekerli  ve tuzlu gıdaları mümkün mertebe çıkarmak, sofradan tam doyma hissi oluşmadan kalkmak çok önemlidir. Diyetle ilgili bu faktörlerin yanı sıra hareketli yaşam sürmek, egzersiz yapmak da şarttır. Bu anlamda haftanın en az 5  günü, en az 20 dakika kişiye özgü olmak şartıyla tempolu yürüyüş, koşu, direnç egzersizleri gibi bir aktivitede bulunulmalıdır. Bu sportif aktivitelerin türü ve süresi kesinlikle kişiye özgü düzenlenmeli ve özellikle yaşlı ve bilinen bir hastalığı olan kimselerde doktorun tavsiyesine göre fiziksel aktivite türü seçilmelidir."