BARTIN'ın Amasra İlçesi'nde 500 madencinin grev başlattığı Hattat Holding Enerji Madencilik'in Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, iki asgari ücret yükümlülüğünü yerine getirdiklerini, ancak bunun sözleşmeye eklenmesine karşı çıktıkları için imzaların atılmadığını söyledi. Şenkal, "Çift asgari ücret bordroya yansımıyor. Böyle olunca sendikanın işçilerden aldığı pay da tek asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Burada sendika, çift asgari ücreti sözleşmede yer aldırarak işçilerden aldığı payı artırmak istemekte ve işçileri bu nedenle greve sevk etmektedir"  dedi.
Amasra ve Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'nde faaliyet gösteren şirketin ocaklarında çalışan 500 işçinin, önceki gün üye oldukları Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile işveren arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattığı grev sürüyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, düzenlediği basın toplantısında, bölgede yatırım yapan ve istihdam yaratan bir şirket olarak sendikalaşmayı uygun gördüklerini ve GMİS ile 2 dönemdir toplu iş sözleşmesi yaptıklarını söyledi.
ZAM VE SOSYAL HAKLARDA MUTABAKAT
Şenkal, bu yılın başından itibaren geçerli olacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde iş sağlığı ve iş güvenliği, dini ve resmi bayramlarda tatil, tazminat, bayram harçlıkları ile sosyal yardımlarda tam mutabakata varıldığını, ilk yıl için yüzde 11, ikinci yıl için de yüzde 6 zam verilmesiyle ilgili de mutabakat sağlandığını, bunun yanında işçiye 75 lira seyyanen zam verdiklerini kaydetti.
2 ASGARİ ÜCRET SORUNU
İşçiye 2 asgari ücret ödenmesi yükümlülüğünü de yerine getirdiklerini, ancak sendikanın bunun sözleşmeye eklenmesini talep ettiğini, bu yüzden imzaların atılamadığını aktaran Şenkal, şöyle konuştu:
"Kanun, 'Linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde çift asgari ücret uygulanır' diyordu. Biz henüz hazırlık aşamasında olan bir madeniz. Şirketimizde yapılan inceleme  sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan tarafımıza gelen yazıda çift asgari ücret ödeme yükümlülüğümüzün bulunmadığı ifade edildi. Biz buna rağmen yine işçilerimize çift asgari ücreti ödüyoruz. Tabii burada işçilerin greve gitmesine neden olan sorun, sendikanın söz konusu çift asgari ücret ödenmesi kararının toplu sözleşmeye yazılmasını istemesi. Biz bunu toplu sözleşmeye eklersek zam gibi görünecek. Bu da bizim teşvikten yararlanma şartlarında mali yük getirecek. Bu yüzden buna karşıyız."
'SENDİKA KENDİ PAYINI ARTIRMAK İSTİYOR'
Grev kararının hem işçilerin hem de kendilerinin yararına olmadığını ifade eden Şenkal, şöyle devam etti:
"O halde bu grev kimin işine geliyor? Böylesine büyük yatırım yapılan bir yerde işçilerimizin greve gitmesi kimin yararınadır? Şirketimiz şu anda tüm sosyal hakların yanında işçilerimizin istediği çift asgari ücreti veriyor. Tabii bu bordrolarına yansımıyor. Böyle olunca sendikanın işçilerden aldığı pay da tek asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Burada sendika, çift asgari ücreti sözleşmede yer aldırarak işçilerden aldığı sendika payını arttırmak istemekte ve işçileri bu nedenle greve sevk etmektedir."
Şenkal, bölgede yaptıkları yatırımların 300 milyon euronun üzerine çıktığına da işaret ederek, "Şu anda kömür çıkarmak için hazırlık çalışmalarını tamamladık. Üretim panolarının hazırlığına başladık. Almanya'dan 3 tane galeri açma makinesi aldık ve ayda 90 metre ilerleme kaydediyoruz. Şu anda dinamit atımıyla değil, mekanik kazıyla ilerliyoruz. Daha sonra ana bant yatırımları yapılacak" dedi.

FOTOĞRAFLI