Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün saat 18:00 de başlayan ve 4 saat 20 dakika süren toplantıdan kulislere ilk bilgiler de yansımaya başladı.
DÖRT ÖNEMLİ BAKANLIK

Kılıçdaroğlu’nun koalisyon görüşmesinde ve aksam yemeğinde partisinin beş ilkesini Davutoğlu’yla paylaştı. 

Kılıçdaroğlu’nun “Yüksek profilli bir hükümet kurulması” gerekliliği vurgusu yaptığı; “Dış politika, ekonomi, eğitim, yeni anayasa ve Kürt sorunu” başlıklarında köklü değişiklik talebini masaya koyduğu öğrenildi.

Olası bir koalisyonda öncelikli olarak İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlıklarından en az üçünü istediği bilinen Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na “Eğer bir AK Parti- CHP Koalisyonu’ndan bahsedilecekse, öncelikli koşullarından biri dış politikanın tamamen değişmesidir. Ortadoğu’ya, AB’ye ve dünyanın diğer merkezlerine yeni ve ekseni barış üzerine kurulu dış politikayla bakılması gerekir. Eğitimin de sekiz yıllık kesintisiz hedefiyle yeniden planlanmasını istiyoruz” dediği kaydedildi.

DAVUTOĞLU’NUN MESAFELİ DURDUĞU KONULAR

Davutoğlu, AB sürecinin yürüdüğü, ABD başta olmak üzere müttefiklerle ilişkilerin de müttefiklik sınırları içinde sürdüğünü belirtirken, IŞİD’e yönelik ortak operasyona da dikkat çekti.

Ancak dış politikanın kökten değişikliğine itiraz etti. Eğitime ilişkin de bazı değişikliklerin süreç içinde olabileceğini ancak burada da kökten bir değişikliğe olumlu yaklaşmayacaklarının mesajını veren Davutoğlu, CHP’nin ekonomik vaatleri için ise bunların ancak bütçe imkanları ve mali dengeler çerçevesinde değerlendirilebilecek konular olduğunu söyleyerek kapıyı tümüyle kapatmadan mesafeli bir tutum takındı. Davutoğlu, son günlerde tırmanan terörle kararlı mücadele edilmesinin gereğine de dikkat çekerek olası bir hükümetin de en önemli gündemlerinden birini bu konunun oluşturması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Hürriyet