Prof. Dr. Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada insan hayatında ölümlere sebep olan enfeksiyonların hızlı şekilde tanınarak uygun antibiyotiğin verilmesi için "stafilokok" (staphylococcus aureus) adlı bakterinin direncinin geliştirilmesi üzerinde 10 yıldır araştırma yaptığını söyledi.

Çalışmasını geliştirip Türk Patent Enstitüsünden kısa süre önce patent aldığını anlatan Çoban, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 10 yıl önce başladığım çalışmayı tamamlayarak insanlığın hizmetine sunduk. Stafilokok türü bakteriler deri, yumuşak doku, eklem, kemik, kan dolaşımı ve akciğer başta olmak üzere birçok farklı doku üzerinde ölümlere varan enfeksiyonlara neden olabiliyor. Ancak enfeksiyonlara hangi tür bakterinin neden olduğu ve hangi antibiyotiğin verilmesi gerektiği yönünde yapılan testler uzun sürüyordu. Mevcut bakteri direncini geliştirerek kit haline getirdim. Geliştirdiğim kit ile enfeksiyona neden olan bakteri türü çok hızlı şekilde belirlenerek uygun antibiyotik tedavisine başlanabiliyor ve böylece ölümlerin önüne geçildiği gibi hastanın tedavi süresi de kısalmış oluyor."

Çalışmanın belli kısmını ABD'de sürdürdüğüne değinen Çoban, geliştirilen bakteri direncinin insan sağlığı ve yaşamı için büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Çoban, stafilokok türü bakterinin yol açtığı enfeksiyonlara en kısa sürede uygun antibiyotik verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Enfeksiyonların belirti ve bulguları diğer enfeksiyonlardan farklı olmaması nedeniyle sadece belirti ve bulgulara bakılarak uygun antibiyotik tedavisi düzenlenemez. Uygun antibiyotik tedavisi düzenlemek için mevcut olan enfeksiyon etkeninin belirlenmesi ve bu etkenin ilaç direnç profillerinin tanınması gerekmektedir. Stafilokok tedavisinde kullanılacak antibiyotik, direncinin olup olmadığına göre belirlenmektedir. Bu nedenle enfeksiyonlara neden olan bakterilerin duyarlılık testi sonucu ne kadar kısa sürede olursa tedaviyi yürüten hekim de o kadar hızlı ve etkili bir tedavi düzenler. Bu bakterinin direncini geliştirerek kit haline getirdik. Direnç kiti bakteri ise bu süreyi çok daha kısa süreye indiriyor."

Geliştirilen bakteri direnci kitinin ''staresmet'' markası ile patentle koruma altına alındığını ve KOSGEB tarafından da Ar-Ge desteği sağlandığını vurgulayan Çoban, ürünün marka başvurusunun da yapılarak kullanıcıya sunulacağını sözlerine ekledi.