Süper Amatör Lig’inde geçen yıl oynanan Gazilerspor ile Sur Belediyesispor maçında hakeme saldıran 3 futbolcu hakkında açılan davada hapis ve para cezası alan futbolculara ilişkin Gazilerspor Kulüp Başkanı Talip Sümbül açıklama yaptı. Sümbül, karara tepki göstererek, cezanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.
Olaylı maç Süper Amatör Lig’inde 23 Şubat 2014 tarihinde oynandı. Gazilerspor ve Sur Belediyespor maçında futbolcuların da karıştığı olaylar çıkmıştı. Maçın hakemi Mahmut Arık’ın kararlarına tepki gösteren Gazilersporlu futbolcu Ufuk Eser, hakemle tartıştı. Gezilersporlu Ufuk Gülen, Ufuk Eser ve Mahmut Deri hakeme saldırdı.
Hakemle futbolcular hakkında açılan dava önceki gün Diyarbakır’da görüldü. 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Gazilerspor’un 3 futbolcusu hakeme küfür, hakaret ve saldırmaktan 11’er ay hapis ve 3’er bin lira para cezasına çarptırıldı. Yapılan itirazın ardından cezaları 5 yıl ertelenen futbolcular, aynı harekette bulunmaları durumunda cezalarını çekecek. Ayrıca futbolculara kesilen 3’er bin lira para cezası ise tahsil edilecek.
"FUTBOLCULAR İTİRAZLAR SONUCU HAPİSTEN KURTULDU"
Gazilerspor Kulüp Başkanı Talip Sümbül, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olaya karışan 3 futbolcunun 5 yıl boyunca benzer bir olaya karışması durumunda hapis cezasına tabi tutulacağını söyledi. Sümbül, "Geçen yıl oynanan müsabakada şehir dışındaydım. Daha sonra olayla ilgili olarak geniş çaplı bilgiler aldım. Futbolda şiddeti ve bu tür olayları tasvip etmiyoruz zaten bu doğru da değildir. Genç futbolcular bir anlık hata ile yapmıştır. Bu olayda sadece bir futbolcumuz hakemle diyalog kurmuştur. Diğer 2 futbolcu cezalık bir şey yapmadı. Sadece takım arkadaşlarını sakinleştirmek için araya girip ayırmak istemişler. Maçın hakemi de futbolcuya saldırıda bulundu. Darp raporu olmamasına rağmen şikayette bulunarak isyan etmiştir. Bizde bu konu hakkında gerekli takibi yapacağız. Olaylar keşke bu boyuta gelmeseydi. Spor bu olaylarla amacının dışına çıkmıştır. 3’er bin lira para cezası verildi. Kulübün bütçesini toplasanız bu kadar etmez" dedi.
"KULÜBÜMÜZ GENÇLİĞE HİZMET ETMEK İÇİN KURULDU MAHKEMENİN BU KADAR KÖTÜ CEZA VERMESİ ANLAMSIZDIR"
Diyarbakır’da futbolcular yetiştirmek için ve gençliğe yönelik sosyal bir aktivite olarak Gazilerspor’u kurduklarını ifade eden Sümbül, "Gençliğe hizmet için kulübümüzü 2009’da kurduk. Liglerde müsabakalar oynamaktayız. Diyarbakırlı gençler oldukça başarılı. Yaşanan olayın adli merci boyutuna bakıldığında mahkemenin bu denli bir ceza vermesi hatta hapis cezasına kadar gitmesine bir anlam veremedim. Bizim tarzımız değildir bu tür olaylar. Keşke yaşanmasaydı. Türkiye’de böylesi bir karar ilk kez verildi. 1 yıldır oynanan tüm müsabakalarda futbolcularımız karakola gidip maç bitimini beklemektedir. Olaya karışan Ufuk Eser isimli futbolcumuz bundan sonraki yaşantısını İstanbul’da ikamet ederek sürdürmekte. Ama ne yazık ki İstanbul’da ikamet etmesine rağmen karakola imza verip maç bitimine kadar orada kalmaktadır" diye konuştu.