TRABZON (AA) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "KCK'nın Çözüm Süreci bağlamında barajlara yönelik engelleyici eylemlerde bulunacağını söylemesi, hiç de öyle Çözüm Süreci'nin ruhuna uygun beyan değildir" dedi.

Hakyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nın Çözüm Süreci boyunca çatışmaya girmemek dışında başka yaptığı hiçbir şeyinin olmadığını söyledi.

PKK'nın Çözüm Süreci'nde kendisinden beklenenlerle ilgili pek bir şey yapmadığını belirten Hakyemez, "PKK, sadece terör faaliyetlerini gerçekleştirmedi. Bu da önemli bir kazanımdı ama PKK'dan çok daha fazla şeyler bekleniyordu. Silahlı unsurların ülke dışına çıkarılması gerekiyordu fakat PKK bunu yapmadı. Hükümet, Doğu'da, Güneydoğu'da demokratikleşme adımları attı. Bu sorununun kapsamı içerisinde görülebilecek reformları hayata geçirdi. Yapılması gereken pek çok şeyin içerisinde kendisine göre öncelikli gördüklerini yaptı" diye konuştu.

Hakyemez, PKK'nın silahlı unsurlarını ülke dışına çekmesinin gerektiğini ancak bunu yapmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Çözüm Süreci'nde bu çatışmasızlık halini PKK maalesef kendisini bölgede hakim konuma getirmek için de önemli ölçüde kullandı. Kullandı ve seçimlerde bazı köylerde tulum oyların çıkmasında burada ne derece seçme hakkı bağlamında ciddi sorunların çıktığını, bütün çıplaklığı ile resmi kayıtlar da ortaya koydu. Çözüm Süreci'nden beklenen şey bu değildi. Burada çıkıp da KCK'nın Çözüm Süreci bağlamında sadece barajlara yönelik olarak engelleyici eylemlerde bulunacağını söylemesi, hiç de öyle Çözüm Süreci'nin ruhuna uygun beyan değildir. Bu, PKK'nın orada Çözüm Süreci'ni dikkate almadan hareket etmeye devam edeceğini gösteriyor. Bunun kabul edilebilir hiçbir yönü yok. Çözüm Süreci'nin ruhuna uyan bir açıklama değildir bu."

- "HDP'nin sağduyuyla hareket etmesi gerekiyor"

Hakyemez, eylemlerin tekrar yaşanması durumunda, geçmişte yaşanan sıkıntılarla baş başa kalınacağını anlatarak, Çözüm Süreci'nin bu sıkıntıların ortadan kalkması için başlatıldığını söyledi.

HDP'nin sağduyulu hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Hakyemez, "HDP'nin burada bir parti olarak, PKK'nın, KCK'nın bu biçimdeki açıklamalarına karşı yasal zemin içerisindeki demokratik siyasi mücadele ilkesi doğrultusunda net bir tavır ortaya koyması lazım. Bunu ortaya koyarsa, aslında Çözüm Süreci'nde çok önemli bir kazanım elde edilmiş olur. HDP, bu süreçte KCK'nın yaptığını daha farklı bir şekilde yorumlarsa, Kandil'in yaptığını daha farklı şekilde ama onaylayarak yorumlarsa, o zaman HDP gerçek bir siyasi parti olma konumunu tartışmaya açar. Aktör olarak HDP'nin özellikle almış olduğu yüzde 13'lük oyu da gözönünde bulundurursak, sağduyulu, Çözüm Süreci'nin ruhuna uygun hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Hakyemez, bugün seçim öncesindeki gibi bir atmosferin bulunmadığını dile getirerek, tek bir partinin hükümet kurması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını anlattı.

Bu nedenle özellikle bundan sonraki aşamada HDP'nin, KCK'nın, Kandil'in, PKK'nın terör faaliyetleri ile ilgili kesinlikle net bir tavır ortaya koymasında fayda olduğunu belirten Hakyemez, "Aksi takdirde Çözüm Süreci dediğimiz şey, zaten kritik bir aşamada, çok da fazla bir anlam ifade etmeyecektir" dedi.

Hakyemez, "Silahla bu işin olmadığını, olamayacağını gördük. Çok büyük bedeller ödedik. Artık tekrar bunları konuşmak, hiç de Çözüm Süreci'nin ruhuyla bağdaşmıyor" ifadesini kullandı.