SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığınca (AFAD) Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği yerlerdeki vatandaşlarda farkındalık oluşturulması amacıyla deprem deneyiminin yaşatıldığı tır hizmete sokuldu.

AFAD tarafından, dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı fayları arasında bulunan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği yerlerde yaşayanların deprem konusunda bilinçlendirilmesi için çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda söz konusu bölgedeki vatandaşlara AFAD Mobil Simülasyon Merkezi tırında deprem deneyimi yaşatılıyor.

Uygulamanın başlatıldığı Atakum ilçesindeki AFAD Samsun Kamp Üssü'ndeki simülasyon tırında, öncelikle öğrencilere eğitim veriliyor daha sonra da "Deprem Sarsıntı Masası"nda 6,2, 6,5 ve 6,7 büyüklüğündeki depremler yaşatılıyor.

Katılımcılar, simülasyon tırındaki özel odalarda sel, heyelan ve yangınlar konusunda da bilgilendiriliyor. 

-"Hedef mümkün olduğunca çok insana ulaşmak"

AFAD Samsun İl Müdürü Erkan Koparmal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem simülasyon tırı ile "Afete Hazır Türkiye Projesi" kapsamında Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda bulunan şehirlerdeki vatandaşların bilinçlendirileceğini söyledi.

Öncelikle öğrencilere, daha sonra tüm vatandaşlara tırda bilgi verileceğini belirten Koparmal, "(Depreme hazır Türkiye) sloganı ile herkese bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Simülasyon tırı, mobil olması nedeniyle birinci derecedeki bütün Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan illere gidecek. Eğitimler sabit bir yerde değil her bölgede yapılacak" dedi.

Anadolu Fay Hattı üzerinde yaşayanlarda deprem konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini vurgulayan Koparmal, "Tır içindeki 'Deprem Sarsıntı Masası'nda öğrenci ve vatandaşlar için 6,2, 6,5 ve 6,7 şiddetindeki depreme hazır olmaları amacıyla aynı sarsıntıyı oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza deprem anında ve sonrasında yapmaları gerekenler konusunda bilgi veriyoruz. Böylece vatandaşlarımız deprem esnasında panik yapmadan bulundukları yerde ne yapması gerektiğini öğrenmiş olacak" diye konuştu.

Koparmal, AFAD Mobil Simülasyon Merkezi tırının, kentteki tüm öğrenciler ile mümkün olduğunca çok sayıdaki vatandaşa ulaşılıncaya kadar Samsun'da kalacağını ifade ederek daha sonra sırasıyla Amasya, Tokat ve Sivas'ın ardından fay hattındaki diğer illerde aynı çalışmanın yapılacağını bildirdi.