Kütahya Anadolu Hastanesi doktorlarından Asiye Akdoğan, okul çağındaki çocuklara sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.
Gelişme çağındaki çocukların vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda karbonhidrat, protein ve yağ ihtiva eden gıdalarla dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çeken Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Asiye Akdoğan, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarının yolunun doğru yiyeceklerden oluşan beslenme çantalarından geçtiğini ifade etti. "Birbirinden zararlı abur cubur dolu yiyeceklerden oluşan kantinler çocuklar için büyük tehdit oluşturuyor" diyen Akdoğan, "Küçük yaşlardan itibaren çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak, iyi yiyeceklerle dengeli beslenmelerini sağlamak ve gıda gruplarının faydalarını öğretmek çok büyük önem taşıyor. Bu konuda en büyük görev ise ebeveynlere ve öğretmenlere düşüyor" dedi.
Her çocuğun farklı gıda ihtiyacı olduğunu belirten Dr. Asiye Akdoğan, “Beslenme listeleri her çocuk için farklılık gösterebilir. Bu listeler çocukların boy, kilo, cinsiyet, sağlık durumu, genetik özellikleri ve hareketleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Okula başlayan çocukların enerji ihtiyacı yüzde 50 karbonhidrat, yüzde 35 protein ve yüzde 15 yağlardan oluşur. Süt, et, sebze, meyve ve tahıl gruplarından oluşturulacak sağlıklı beslenme çantaları ile çocukların günlük karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyaçlarını karşılayarak dengeli beslenmelerini sağlamak mümkün” şeklinde konuştu.
"BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI"
Bedenen ve zihnen çok faal olan 6-12 yaş arasındaki çocukların sık sık acıkıp abur cubura yöneleceklerine dikkat çeken Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beslenme çantası hazırlarken protein yüklü besinlerden peynir, yumurta, süt ve ayran, karbonhidrat açısından zengin az kepekli poğaça, kuru meyveli (cevizli, üzümlü) kekler, mevsimine uygun taze meyveler ve badem, ceviz, fındık gibi kurutulmuş meyvelerden oluşan görsel açıdan da zengin menüler oluşturmak çocuğun zararlı yiyeceklere yönelmesini önleyecektir.”
"AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR"
Zararlı yiyeceklerden oluşan sağlıksız bir beslenmenin obezite, diyabet gibi yanlış beslenmenin sebep olduğu hastalıklara yol açtığına işaret eden Dr. Asiye Akdoğan, “Kantinlerde satılan hazır pastalar, kekler, poğaçlar, şekerlemeler, gazlı içecekler glisemik indeksi yüksek besinler olduklarından vücutta insülin direnci geliştirerek çeşitli hastalıklara davetiye çıkarırlar. Yediklerimizle sağlığımız arasındaki bağlantıyı çocuklara küçük yaşlardan itibaren anlatmak gerekiyor. Görsel açıdan çocukların dikkatini çekecek yöntemler kullanarak, yedikleri gıdaların iyi ve kötü yanlarını, ne işe yaradıklarını örneklerle anlatmak onlara sağlıklı beslenme şuuru aşılayacak ve bu çocuklar ömür boyu sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını sürdüreceklerdir” diye konuştu. (EFE)