BARTIN/SİNOP (AA) - SELİM BOSTANCI - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve sahilleriyle ünlü Bartın'ın Amasra ilçesi ile Karadeniz'in kadim kenti Sinop'taki turizm işletmelerinde "bayram yoğunluğu" yaşanıyor.

Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu Amasra, bakir koyları, tertemiz kumsalları, az dalgalı denizi ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra balık ağırlıklı mutfak kültürüyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 

Güneş, kum ve deniz üçlüsüne kültürü de ekleyen yapısıyla "Karadeniz'in Antalyası" olarak anılan Amasra'da, 9 günlük Kurban Bayram tatili öncesinde otel ve tesislerin tamamının dolması, belediyeyi "ev pansiyonculuğu"na yönlendirdi.

- Köy evlerinde pansiyonculuk

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Helenistik dönemden Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar çok sayıda tarihi eserin bulunduğu ilçenin 3 bin yıllık geçmişiyle turistlerin ilgisini çektiğini belirtti.

Resmi ve dini bayramlarda özellikle Ankara ve çevre illerden çok sayıda ziyaretçi ağırladıklarını anlatan Timur, Ankara'nın en yakın sahili, İstanbul'a yakınlığı ile büyükşehirlerdeki insanların tercihi olan Amasra'nın her bayram yoğunluk yaşadığını dile getirdi. 

Timur, Kurban Bayramı için 3 bin yatak kapasiteli otel, pansiyon ve tesislerin tamamının dolduğunu ifade eden ederek, şöyle konuştu:

"İlçede yaz ayları ve hafta sonlarının yanı sıra Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde konaklama talebini karşılamakta güçlük çekiyoruz. Artan turist potansiyeline karşın pansiyon ve otellerdeki yatak sayısının artmamasının sıkıntısını yaşıyoruz. Her geçen yıl artan turist potansiyeliyle konaklama talebini karşılamak için vatandaşların konutlarını kullanıyoruz. Halkımızın çoğu evlerini turistlere açtı. Bayram tatili süresince ilçe halkının yüzde 90'ının konutu pansiyon olarak hizmet verecek. İlçede ev pansiyonculuğunun yanında köy evleri de turizm amaçlı konaklamalarda kullanılmaya başlandı."

Yapımı tamamlanan Amasra Yat Limanı Projesi'yle ilçeye denizden de turist geleceğini aktaran Timur, Bartın-Amasra karayolundaki Tünel Projesi'yle karayolu ulaşımının da büyük oranda kolaylaştığını sözlerine ekledi.

- Sarıkum Plajı ilgi odağı

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fahri Bostan da kentin yoğun bir yaz dönemini geride bıraktığını, bayram tatilinde de kentte hareketlilik yaşandığını vurgulayarak, Tarihi Sinop Cezaevi, Akliman Koyu, Sarı Kum Plajı'nın kentteki gözde mekanlar arasında yer aldığını dile getirdi.

Bostan, bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasından memnuniyet duyduklarına ve otellerdeki doluluğun yüzde 100'e ulaşmasını beklediklerine değinerek, Sinop'a tatile geleceklerin rezervasyonlarını erken yaptırmaları gerektiğini ifade etti.