Tokat’ta tarihi 600 yıla dayanan yazmacılık el sanatı Japonların dikkatini çekti. Türkiye’de değişik bölgelerinde yaptığı araştırmalar sonucu “Türk Oyaları” adıyla Japonya’da bir kitap yayınlayan Yazar İkumi Nonaka, bu oyaların işlendiği Tokat yazmasını araştırmak için Tokat’a geldi. 



15 yıldır Antalya'da yaşayan ve iğne oyasının kitabı için Anadolu’nun birçok kentini gezen Japon yazar İkumi Nonaka, kendisi gibi iğne oyası yapan ve yazmacılık öğrenmek isteyen Satoko Narihara ile Tokat’a geldi. Tarihi Taşhan’da Yurdanur Uçar’dan ders almaya başlayan Narihara, yaklaşık 4 günlük sürede önemli mesafe kat etti. Tahta kalıplarla baskı yapan, yaptığı baskı desenlerini boyayan Navihava, birçok ürün ortaya çıkarmanın heyecanını yaşadı.

'SANAT OLARAK ETKİLENDİK...'
Japonya’da bir bilgisayar firmasında çalışan Satoko Narihara, Türk iğne oyasına meraklı olduğunu ve eski yazma örneklerine baktığında yazmacılığın nerden geldiğini araştırarak Tokat’ta yapıldığını öğrendiğini, bu nedenle Tokat’a geldiğini söyledi. Navihava, yaklaşık 1 hafta boyunca Tokat’ta kalarak yazmacılık öğrenmeye çalışacağını ifade ederek, “Japonya’ya döndükten sonra iğne oyası yapan arkadaşlarımdan yazmacılığı merak edenlere yazmacılık yapımı öğretmek istiyorum. Eski iğne oyası üzerinde çalışıyoruz. Yazmacılıkta sanat olarak etkilendik. Tokat yazmacılığı ülkemizde tanınmış değil. Sadece biz biliyoruz. Bu sanatı tanıtmak için buraya geldik” dedi.

Tokat’ı sevdiğini, yemeklerden ise mercimekli bulgur pilavı, pancar yemeği ve turşuyu beğendiğini ifade eden Navihava, Tokat kebabını da tadına bakacaklarını söyledi.