Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu’nda İstiklal Marşı’nın kabulünün 94. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi. Program kapsamında GAÜN Nizip Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serdar Derman tarafından konferans verildi.
Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi sunumundan sonra konuşan Yrd. Doç. Dr. Serdar Derman yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Büyük Türk milletinin, Mehmet Akif’in, ‘İstiklâl Marşı’ adlı, her yönüyle mükemmel eserinin 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Millî Marş’ olarak kabul edildiği ana kadar, muhtelif sebeplerle bestelenmiş, bir kısmı hayli popüler birçok marşı bulunduğu hâlde, maalesef umumun tasvibine her bakımdan mazhar olmuş tek ve resmî bir millî marşı yoktur. Türk milletinin başka milletler gibi tek ve resmî bir millî marşının bulunmayışı, bilhassa yurt dışındaki resmî törenlerde, sıkıntıya ve hatta bazen de garip hadiselere sebep olmuştur. Türk İstiklâl Marşı, Millî Mücadele’nin ruhunu ve heyecanını, en iyi aksettiren mükemmel bir eserdir. İhtiyaca binaen tabii bir seyir içinde şekillenerek ortaya çıkar. Kalemin, Millî Mücadele’nin bir mücahidinin, yani Mehmet Akif’in elinde olması, kanaatimizce bu hakikati değiştirmez.”
Yrd. Doç. Dr. Derman, “İstiklal Marşımızın layıkıyla anlaşılabilmesi için marşın üç bakış açısına göre incelenmesi gerekir. Öncelikle marşın yazıldığı dönemin çok iyi kavranması şarttır. Türk milletinin ve İslam’ın son ordusu olarak nitelenen Türk ordusunun içinde bulunduğu vaziyet ile ülkeye hâkim olan psikolojik ortamın anlaşılması gerekir. Diğer taraftan marşın şairi Mehmet Akif’i edebi düşüncelerinin yanında bir karakter adamı olarak her yönüyle tanımak da marşın anlaşılabilmesinin ön şartlarından biridir. Son olarak İstiklal Marşı’nın anlamının kavranması zarurettir. Türk kahramanlığının, bağımsız yaşama azminin, adalet ve medeniyet telakkisinin Türkçemizin en güzel ifadeleriyle marşın satırlarına nasıl nakşedildiğini bilme, gençlerimize ve toplumumuza anlatmak her şeyden önce bizler için öncelikli bir vazifedir” diyerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün en çok beğendiği ve mutlaka her Türk vatandaşının hafızasına nakşetmesi gerektiğini belirttiği, ‘Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal’ ifadesinin yeni dünya düzeninde en temel düsturumuz olacağını hatırlatarak konuşmasını sonlandırdı.
Konferansın açılışında konuşan İslahiye MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr H. Ahmet Deveci, İstiklal Marşı’nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için öncelikle Mehmet Akif’i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, milli mücadele ruhunu üst seviyede tanımak ve bu ruhu hakkı ile hissetmenin şart olduğu ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda, Nizip Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serdar Derman’a İslahiye MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci tarafından teşekkür belgesi ve Cumhuriyet Savcısı G. Okan Us tarafından hediye takdim edildi.
Konferansa; İslahiye MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr H.Ahmet Deveci, Cumhuriyet Savcısı G. Okan Us, İslahiye Milli Eğitim Müdürü, Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Duygu Yücel, Halk Eğitim Müdürü Abdurrahman Yıldırım, Öğretmenevi Müdürü Mehmet Akdoğan’ın yanı sıra Yüksekokul akademik, idari personeli ile öğrenciler katıldı.