Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından 19-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenen, birçok etkinliğe yer verilen yurt içinden ve dışından çok sayıda cam sanatçısının katıldığı 3. Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali, açılan sergi ile sona erdi.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde Eskişehirlilerin beğenisine sunulan sergiye Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Sinan Özkar, uluslararası alanda üne sahip cam sanatçıları ABD’den Daniel White, Jason Christian ve Çek Cumhuriyeti’nden Jiri Suhajek ile çok sayıda davetli katıldı.
Programda konuşan Başkan Kurt, ’Önce insan önce Türkiye’ diyen felsefenin, sanata duyarlı olacağının bilinmesi gerektiğini söyledi. Başkan Kurt, "Cam Sanatının önemini bir hafta boyunca çok farklı açılardan gördük. Uluslararası bir organizasyonu gerçekleştirme becerisini daha önce ispatlamış olan Odunpazarı Belediyesi bu kez de dünya çapında ünlü sanatçıları getirmek suretiyle Cam Festivalini gerçekleştirdi. Bu festivalde görev yapan sayın Daniel White, Jason Christian ve Jiri Suhajek’e çok teşekkür ederim. Bu organizasyonda bize yol gösterici olan sevgili dostum, arkadaşım Ekrem Özer’e de ayrıca teşekkür ediyorum. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak önümüzdeki süreçte Cam Festivali’ni daha da renklendirmeyi, daha da geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
"Bir sonraki festivalin sergisi Odunpazarı Belediyesi Sergi salonunda olacaktır" diyen Başkan Kurt, şunları kaydetti:
"Bunu da en kısa zaman da bitirmeyi taahhüt ediyoruz. Sanatçı dostlarımızın her türlü sergisini gerçekleştirebileceği oldukça büyük bir salonu inşasına başladık, umarım kısa sürede tamamlarız. Biraz sonra göreceğiniz dünyada ve Türkiye’de eşi olmayan eserler, tek bizim ve sanatçılarımızın ufkumuzu açacak, yeni yeni sanatçıların yetişmesine katkı sunacaktır. Önce insan önce Türkiye diyen felsefenin, sanata duyarlı olacağını herkesin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hepinize saygılar sunuyorum ve teşekkür ediyorum.”
Camın insanoğlu uygarlığındaki önemine değinen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise, “İstanbul Cam Sanat Müzesi’ni gördüğüm zaman aklıma düşmüştü, niçin Eskişehir’de böyle bir şey yapılmasın diye. Ama bir gün geldi ve İstanbul’da cam sanatıyla uğraşan değerli hemşerilerimiz ve değerli dostlarımızla beraber bu fikir gelişti, şu an içinde bulunduğumuz binayı da cam hizmetine sunduk. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un da dediği gibi umarım Odunpazarı’nda cama uygun öyle bir müze olur ki bundan sonraki festivallere ve etkinliklere ev sahipliği yapar” ifadelerini kullandı.
Başkan Büyükerşen’denn sonra söz alan sanatçı Ekrem Özen ise, şunları söyledi:
“Cam büyük bir ekonomik değer oluşturuyor, ümit ederim ki Eskişehir’deki cam sanatlarına olan ilgi giderek artar. Eskişehir’e gezmeye gelen her bir turist cam eserlerden alıyor ve Eskişehir ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Ben Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Kazım Kurt’a ve ekibine, kendisine destek veren çok değerli hemşehrilerimize, sanatçı dostlarımıza ve yurt ışından gelip festivale katılan sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum.”
Konuşmalardan sonra konuklar açılışı yapılan cam sergisini gezdi. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde açılışı yapılan sergi 9 Kasım tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacağı öğrenildi.