Yüksel KOÇ/İSTANBUL,() Eski Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında, Dubai tatili masraflarının kendisi tarafından karşılandığına dair belge verilmesi için 7 Ocak 2014 tarihinde Ali Ağaoğlu’nun Ataşehir’deki bürosuna giderek Ali Demirhan ve Halil İbrahim Demirhan’ı tehdit edenleri azmettirdiği iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.Dosyanın suç yeri nedeniyle İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’na gönderilmesine karar verdi.

 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Zekeriya Öz hakkında “Basit tehdit” suçlamasıyla hazırlanan iddianame, gönderildiği Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘yetkisizlikle’ İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’na gönderilmesini kararlaştırdı.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi, kabul ettiği iddianameyi, ‘suç yerini’ gerekçe göstererek yetkisizlikle Kartal’da bulunan Anadolu Adalet Sarayı’na göndermeye karar verdi.

Mahkeme yetkisizlik kararında, Zekeriya Öz’ün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak görev yaparken, Dubai tatili masraflarının kendisi tarafından ödendiğine ilişkin belge verilmesi için Tayfun Aktaş, Aytaç Ocaklı ve Osman Ağca’yı işadamı Ali Ağaoğlu’nun Ataşehir’deki çalışma ofisine yolladığı belirtildi.

Bu kişilerin burada Ali Demirhan ve Halil ibrahim Demirhan’ı, tehdit ettiği belirtilen yetkisizlik kararında, Ali Demirhan ve Halil İbrahim Demirhan’ın şikayeti üzerine Anadolu 72. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Tayfun Aktaş ve Aytaç Ocaklı hakkında basit tehdit suçundan dava açıldığı, Osman Ağca hakkında ise takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

Zekeriya Öz’ün de bu kişileri azmettirmekten dolayı şikayet edildiği hatırlatılan yetkisizlik kararında, “Zekeriya Öz’ün azmettirmesi ile şüpheliler Tayfun Aktaş ve Aytaç Ocaklı’nın, müştekiler Ali Demirhan ve Halil İbrahim Demirhan’a yönelik basit tehdit eyleminde bulunmalarını sağladığı, suça bu şekilde iştirak ettiği sonuç ve kanaatine varılmıştır” denildi.

‘İŞBİRLİĞİNE YANAŞILMAMASI HALİNDE KENDİLERİNE HAYATI ZİNDAN EDECEKLERİ…’

Yetkisizlki kararında şu görüşlere yer verildi:

“Şüpheli Zekeriya Öz’ün azmettirmesi ile diğer şüphelilerin suç tarihinde müşteki Ali Demirhan’dan Zekeriya Öz hakkında Dubai tatili masraflarının ödendiğine ilişkin belge vermesi istenmesi isteğinde bulunmuşlardır. İstenilen belgenin temini ve istenilen şekilde yapılan masrafların Zekeriya Öz tarafından ödendiğine ilişkin bildirimde bulunulmasını talep etmişlerdir. İstedikleri sonucu elde etmek için ‘bu işin sonunun kötü olacağı, haklarında soruşturma dosyaları hazırlanacağı, işbirliğine yanaşılmaması halinde kendilerine hayatı zindan edecekleri’ şeklinde tehdit eyleminde bulunmuşlardır.

‘ŞÜPHELİLER HÜKÜMETİN DÜŞÜRÜLECEĞİNİ…’

Hatta yapılan mücadeleyi savaş olarak yorumlayan şüphelilerin hükümetin düşürüleceğini, yanlış tarafta olduklarını, sonunda durumlarının, sonunun iyi olmayacağını, kendileri ile işbirliğine yanaşmalarını, istedikleri belge ve bilgileri vermelerinin doğru olacağını belirterek tehdit eylemini sürdürmüşlerdir. Suç tarihinde Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapan Zekeriya Öz’ün, var olduğu tahmin edilen idari ve yargısal gücüne dayanarak yapılan tehdidin müştekiler üzerinde inanılır olmasını sağlamaya çalıştıkları istenilen sonucu sağlanması için Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün talimatı ve yönlendirmesi ile tehdit eyleminde bulundukları sonuç ve kanaatine varılmıştır. Şüpheli Zekeriya Öz hakkında, İstanbul Anadolu 72. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılan şüpheliler Tayfun Aktaş ve Aytaç Ocaklı’yı, müştekilere yönelik tehdit suçuna azmettirmek suçundan yargılanmasının yapılarak cezalandırılmasına kamu adına talep olunur.”

SUÇ YERİ GEREKÇESİYLE YETKİSİZLİK KARARI VERİLDİ

Zekeriye Öz’ün yukarıda özetlenen suçları işlediği hatırlatılan yetkisizlik kararında, “Zekeriya Öz hakkında basit tehdit suçundan dava açılmış ise de, iddianamede gösterilen suç yerinin Ataşehir olduğu, yine iddianamenin içeriği ve dosya kapsamı itibariyle atılı suçun Bakırköy adli yargı yetki alanında işlendiği iddiasına işaret edecek bir bulgunun yer almadığı, mevcut hali ile Zekeriya Öz hakında isnat edilen suçtan yargılama yapma görev ve yetkisinin İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait olduğu anlaşıldığından mahkememizin yetkisizliğine karar vermek gerekmiştir” denildi.

KARAR TARAFLARA GÖNDERİLDİ

Bu yetkisizlik kararı, müştekiler Ali Demirhan ve Halil İbrahim Demirhan ile şüpheli Zekeriya Öz’e tebliğe çıktı. Taraflar yetkisizlik kararına itiraz ederlerse Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı inceleyecek, itiraz olmaması durumunda da dosya Anadolu Adalet Sarayı’na gönderilecek.