Elazığ’da Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Kardiyak Rehabilitasyon Ünitesi bölgenin ilk ünitesi olarak hizmete girdi.
Eğitim Araştırma Hastanesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi’nin de içinde yer aldığı B-kampüsünde düzenlenen Kardiyak Rehabilitasyon Ünitesi, Elazığ’daki kamu hastaneleri adına bir ilk olmanın yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi’nde de ilk olma özelliğini taşıyor. Ünitenin son teknolojiye uyumlu kurulan cihazlar ile uzman hekimler tarafından hastalara başlangıç değerlendirmesi yapıldığını ifade eden Fizik Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gül Ayden Kal, "Ünitemiz Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu açıdan da halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ünitemiz deki amacımız kalp hastalarını belirli bir kapasiteye ulaştırabilmek. Her türlü kalp rahatsızlığını rehabilitasyon hizmetimize alabiliyoruz. Kalp yetmezlikleri, aritimler, baypas cerrahileri gibi hastalıkların hepsini alabiliyoruz. Eskiden kalp hastalarına 6-7 hafta yatak istirahati önerilirken günümüzde artık bunun çok doğru bir yaklaşım olmadığı gözlemlenmiştir. Hastaların mümkün olan en hızlı şekilde günlük hayatın içerisine sokabilmek amaçlanmaktadır" dedi.
Egzersizin kalp rahatsızlığı riskinde önemli yeri olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Gül Ayden Kal, "Hipertansiyon olan hastalar, kalp pili olan hastalar, kalp yetmezliği bulunan hastalar, baypas cerrahiler, kapak cerrahileri alabildiğimiz gibi kalp hastası olmayan hastaları da alabiliyoruz. Hastanın illa kalp hastası olması gerekmez. Çünkü kardiyak rehabilitasyon temelinde kalp hastalığını engellemek yatmaktadır. Kalp hastalığı riski taşıyan hastaları da alabiliyoruz. Yani bunlar diyabet, obezite gibi egzersiz yapmayan hastaları da alabiliyoruz. Çünkü egzersiz yokluğu kardiyak hastalık riskini en çok arttıran sebeplerden biridir. Fiziksel aktivitesi düşük olan hastalarında bu ünitemize alabiliyoruz. Şu anda ünitemize sürekli gelen toplam 42 hastamız var. Burada verilen hizmet sayesinde kardiyak hastalarımızın büyük illere sevkini engellemiş olup hizmetini burada sağlamış oluyoruz" diye konuştu.