Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üzerinde “Her şeye rağmen barış” yazan dev pankartla, Ofis AZC Plaza önünden, İstasyon Meydanı’na yürüyerek, patlamanın yaşandığı yeri karanfil bıraktı. STK’lar adına açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Türkiye’de yakalanan barış ortamının bir seçime kurban edilmek istenmesini kaygıyla izlediklerini belirterek, "Ülkemiz bu yaşananları çok gördü. Bu acıları çok yaşadı. Artık bunlara yeter diyoruz" dedi.
Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları tarafından, HDP’nin dün İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitingde yaşanan patlamaları protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Ofis AZC Plaza önünde bir araya gelen yüzlerce STK temsilcisi, açtıkları “Her şeye rağmen barış” pankartıyla İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Sık sık, “Direne direne kazanacağız” şeklinde slogan atan STK temsilcilerine, araçlarıyla yoldan geçen vatandaşlarda kornalara basarak destek verdi. İkinci patlamanın yaşandığı meydandaki trafo önünde sona eren yürüyüşün ardından, bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
"BÜYÜK KAYGI DUYMAMIZA NEDEN OLUYOR"
Daha sonra, STK’lar adına açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, yaşanan saldırının HDP’yi baraj altında bırakmak isteyenlerin bir girişimi olarak değerlendirdiklerini söyledi. Seçim süreci boyunca HDP’ye yönelik gerçekleştirilen saldırılar ile dün burada yaşanan bombalı saldırıların yarın sandık başında ve 8 Haziran’da yaşanabilecekler konusunda büyük kaygı duymalarına neden olduğuna dikkat çeken Elçi, yaşanan bombalı saldırılara rağmen HDP’nin sergilediği sağduyulu ve barışçıl duruşun daha büyük provokasyonların önüne geçtiğini kaydetti. Türkiye’de yakalanan barış ortamının maalesef bir seçime kurban edilmek istendiğini ve bunu kaygıyla izlediklerini vurgulayan Elçi, "Gerilim artırılarak, kan dökülerek seçmenin iradesine ve seçim sonuçlarına müdahale edilmek istenmektedir. Ülkemiz bu yaşananları çok gördü. Bu acıları çok yaşadı. Artık bunlara yeter diyoruz" dedi.
"SALDIRILARIN FAİLLERİ ORTAYA ÇIKARILSIN"
Ortadoğu’da yaşanan savaş ortamının Türkiye’de var olan barış atmosferinin değerini bir kez daha kanıtladığına da işaret eden Elçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tüm sorunların çözüm yolu tüm kesimlerin mecliste temsil edilip, konuşmasıyla aşılabilir. Bunun dışında yürütülen politikalar ne olursa olsun, ülkenin bir savaş ortamına sürüklenmesine neden olacaktır. Biz kentte bulunan STK’lar olarak yaşanan saldırıyı şiddetle kınarken, bu saldırıyı gerçekleştirenler bir yana bu provokasyonların yaşanmasına zemin hazırlayanların da en az onlar kadar suçlu olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu çerçevede toplumun bütün kesimlerini sağduyuya ve daha barışçıl açıklamalar yapmaya davet ederken, yetkilileri de etkin önlemler almaya ve bu saldırıların gerçek faillerini ortaya çıkarmaya davet ediyoruz."
STK temsilcileri, yapılan açıklamanın ardından patlamanın gerçekleştiği trafoyu karanfil yağmuruna tuttu.