Arzu KAYA/İSTANBUL, () AÇTIKLARI stantta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri gerekçesiyle 4'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar beraat etti. 6 kişinin yargılandığı davada mahkeme iddiaya konu olan afişte "'Erdo-ğan" yazdığını belirterek söz konusu yazının Cumhurbaşkanı dışında başka kişileri de anımsatabileceğini belirtti. Karar duruşmasında sanıklara yüklenen suçun bu nedenle sabit olmadığını belirten hakim, sanıkların tamamının beraatlerine karar verdi.

  "HAKARET DEĞİL AĞIR ELEŞTİRİ"
Anadolu 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 6 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Halis Yıldırım ülkenin sıkıntılı bir siyasi durum içinde bulunduğunu belirterek, "Siyasilere yönelik sözlerin hakaret olarak değerlendirilmeyip ağır eleştiri olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu durum düşünce özgürlüğü olarak değerlendirilmeli" dedi. Bir diğer sanık avukatı Özgür Urfa ise, "Müvekkillerim söz konusu afişi suç yerine koymamışlardır. Orada bulunmalarının nedeni de Cumhurbaşkanını suçlamak, hakaret etmek için orada değillerdir. Afişte ağır eleştiri vardır" diye konuştu. Sanıklar ise beraatlarını talep etti.

"CUMHURBAŞKANI DIŞINDA BAŞKA KİŞİLERİ ANIMSATABİLİR"
Mahkeme hakimi Mustafa Övüç, suça konu afişin olay yerine kimin tarafından konulduğunun tespit edilemediğini belirterek kararında, "Sanıkların bağımsız ve laik eğitim amaçlı toplantı nedeniyle olay yerinde bulundukları, bunun yanı sıra afişte yazılı sözlerde açıkça Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın isimlerinin yazılmadığı, soy isminin ise dil bilgisi kurallarına aykırı olarak yazıldığı ve afişteki 'Erdo-ğan' yazısının Cumhurbaşkanı dışında başka kişileri de anımsatabileceği anlaşılmıştır" dedi. Sanıklara yüklenen suçun sabit olmadığını belirten hakim sanıkların "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan ayrı ayrı beraatlarıne karar verdi.

4'ER YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, geçtiğimiz Nisan ayında Kadıköy Altıyol girişinde 'Birleşik Haziran Harekatı' tarafından stant açıldığı belirtildi. Standın ön ve yan tarafında 'Hırsız katil Erdoğan' yazılı afiş bulunduğu ifade edilen iddianamede durumun emniyet görevlilerince fark edilip 6 kişinin ifadesinin alındığı anlatıldı. Standa düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilemeyecek doğrudan hakaret içeren ibarelerin kullanıldığı belirtilen iddianamede 6 kişi hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1'er yıldan 4'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.