Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Abbott Nütrisyon’un sponsorluğuyla hayata geçirdiği ’’Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu’’ projesine destek vermek amacıyla İzmir Konak Sahili’nde yürüyüş düzenlendi.
İzmir Konak Belediyesi, İzmir Valiliği ve İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen ’Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu’’ projesine; üniversiteler, STK’lar, sağlık profesyonelleri ve İzmir halkı yoğun ilgi gösterdi. İzmir Konak Meydanı Saat Kulesi’nden başlayan ve Gündoğdu Meydanı’nda son bulan koşuda yakılan kaloriler hesaplanarak ’’Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu’’ projesine bağışlandı. Toplanan her kalori, Türkiye’de yetersiz beslenme (malnütrisyon) sorunu yaşayan yaşlı ve çocuklara beslenme yardımı olacak.
SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞMESİ İÇİN ÖNEMLİ
Projeye ev sahipliği yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Engin Bilgili hangi yaş grubundan olursa olsun toplumun yaşam kalitesini arttırmak ve malnütrisyon konusuna çözüm üretmek amacı ile “Yaşam için Kalori Sağlık için Koşu” projesinin başlatıldığını belirtti. Bilgili konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Kurumumuz tarafından MEDULA veri tabanı kullanılarak yürütülen çalışmalar göstermektedir ki, malnütrisyonlu çocuklara yapılan sağlık harcamaları malnütrisyonlu olmayanlara göre 2,5 kat daha fazladır. Bu aslında büyük bir rakamdır. Malnütrisyona karşı verilecek başarılı bir mücadele, hem çocuklarımızın sağlıklı olmasına ve sağlıklı nesiller yetişmesine hem de sürdürülebilir sağlık bütçesi hedefimize çok büyük katkı yapabilecektir’’ dedi. Ülke çapında yürütülen ’’Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu’’ projesi Nisan 2015 tarihinde malnütrisyon görülme yüzdesi yüksek olan şehirlerden biri olan Şanlıurfa’da düzenlenecek koşu etkinliğiyle son bulacaktır.”
PROJE HAKKINDA
’’Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu’’ projesi Türkiye genelinde devam edecek. 12 Nisan 2015 tarihinde malnütrisyon görülme yüzdesi yüksek olan şehirlerden biri olan Şanlıurfa’da düzenlenecek koşu etkinliğiyle son bulacaktır. ’’Yaşam için kalori, Sağlık için Koşu’’ projesi ülkemizde 7’den 77’ye her bireyin yeterli besine ulaşıp sağlıklı bir hayat sürmesini hedeflemektir.
Malnütrisyon; bireylerin hastalıklara yakalanma risklerini arttırarak, tedavilere yanıt alınmasını geciktirmektedir. Sağlık giderlerinde büyük kayıplara neden olmaktadır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar risk grupları arasında ön plana çıkmaktadır. Malnütrisyonlu çocuklara yapılan sağlık harcamaları malnütrisyonlu olmayanlara göre 2,5 kat daha fazladır. Malnütrisyona karşı verilecek başarılı bir mücadele sağlıklı nesiller yetişmesine neden olacak ve sağlık bütçesi büyük katkılar sağlayacaktır.