Sercan SAPANATAN -Mustafa AKIN,İstanbul-

Dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce sporcu 26 Temmuz'da dostluk, yarışmak, mücadele etmek ve sınırlarını keşfetmek için İstanbul'da bir araya geliyor. Asya'dan Avrupa'ya kulaç atmanın hazzı, İstanbul Boğazı'nın muhteşem güzellikleri ve taraftarların coşkusu ile birleşerek bu benzersiz etkinliği oluşturuyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi(TMOK) tarafından 'Herkes İçin Spor' temasına uygun olarak düzenlenen geleneksel yarışın 27'ncisi 26 Temmuz 2015 Pazar günü İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirilecek. Anadolu yakasında Kanlıca'dan başlayarak, Avrupa yakasında Kuruçeşme'de sona erecek olan yarış Türkiye'nin ve İstanbul'un tanıtımı açısından da özel bir önem taşıyor. Boğaziçi'nde bu yıl 1900'e yakın Türk ve yabancı yüzücü kulaç atacak.

DÜNYANIN KITALAR ARASI TEK YÜZME YARIŞI

İstanbul, Avrupa ve Asya Kıtaları üzerine kurulmuş olması nedeni ve içinden 'Boğaz' suyolu geçmesi özelliği ile bu yarışları toplum sporu olarak yaptırmaya doğal bir ortam oluşturuyor. Geleneksel organizasyon, kıtalar arasında düzenlenen ilk ve tek yüzme yarışı olma özelliği ile de dünyada büyük ilgi görüyor. 14 yaş üstü tüm sporseverlere açık olan yarışa her yıl yoğun bir uluslararası katılım sağlanıyor. Kanlıca - Kuruçeşme arasındaki parkurda, farklı akıntılar ve tabiat koşullarıyla mücadele ederek yüzen sporcular için bu yarış vazgeçilmez bir tutku, ayrı bir zevk ve heyecan yaratıyor. Yüzücü güvenliğinin sağlanması organizasyonun vazgeçilmez ana kuralını oluşturuyor. Aylar öncesi yapılan uluslararası yazışmalarla İstanbul Boğazı her yarış tarihinde üç saat süresince ulusal ve uluslararası deniz trafiğine kapatılıyor. Her yıl sürekli artan yoğun katılımcı talebi karşısında, katılımcı sayısı TMOK ve Boğaziçi Organizasyon Komitesi tarafından güvenlik gerekçesiyle belli bir sınırda tutuluyor. Yarış koşullarına uyan lisanslı yüzücüler ile önceki yılın yarışını ilan edilen derecelerde bitirmiş yüzücüler hariç diğer adaylar için İstanbul, Adana, İzmir ve Ankara'da seçmeler yapılıyor, seçmelerde gerekli derecelere ulaşanlar da efsanevi parkurda yüzmeye hak kazanıyor.

OKYANUSLARIN ŞAMPİYONU İSTANBUL'A GELİYOR!

Yarışın bu seneki sürpriz ismi, en zorlu yedi okyanus geçişinde başarıyla kulaç atan ilk İngiliz yüzücü Adam Walker olacak. Dünya'da bu başarılı sonuca ulaşan altı sporcu arasında yer alan Walker, geçtiğimiz yıl Yeni Zelanda'nın soğuk sularında düzenlenen Ocean's Seven Yüzme Maratonu esnasında 180 cm'lik bir köpek balığı ile burun buruna gelmişti. O sırada 10 yunus balığı Walker'ın etrafını sarıp, ünlü yüzücüyü adeta abluka altına alarak köpek balığını oradan uzaklaştırmış ve

yüzücüye yaklaşık bir saat eşlik etmişti. Walker bu yarışta Cook Körfezi'ni 8,5 saatte geçmişti. Adam Walker geçen sene Dünya Açık Su Yüzme Derneği (WOWSA) tarafından 'Dünyanın En iyi Açık Su Yüzücüsü' adayı gösterilmişti. Ünlü yüzücü, 25 Temmuz'da İstanbul Boğazı'nda Kuruçeşme'de özel bir

yüzme gösterisi yapacak ve 26 Temmuz Pazar günü de 27. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nda da 6,5 km'lik zorlu parkurda yüzecek. Basın toplantısında açıklamalr yapan Adam Walker ise "Burada olmaktan çok mutluyum ve gururluyum. Uzun zamandır yüzmek istediğim bir yer de İstanbul da yüzeceğim için çok memnunum. Bence herkes açık havada yüzmeli ve insanları buna teşvik etmeliyiz. Umarım haftasonu hepimiz için çok güzel ve keyifli geçecek bir yarış izleriz" ifadelerini kullandı.



TMOK GENEL SEKRETERİ NEŞE GÜNDOĞAN "SAMSUNG BOĞAZİÇİ KITALARARASI YÜZME YARIŞI, ÖNEMİ HER YIL GİDEREK ARTAN, YERLİ VE YABANCI YÜZÜCÜLERDEN GELEN AŞIRI YOĞUN KATILIM TALEPLERİ ALDIĞIMIZ, KATILIMI ADETA BİR PRESTİJ KONUSU HALİNE GELEN BİR ETKİNLİK KONUMUNA GELMİŞTİR"

27'inci Samsung Bogaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı basın toplantısın da TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan,TMOK Başkan Yardımcısı Nihat Usta ve organizasyonun sponsoru Samnsung firmasının Türkiye Başkanı Yoonie Joung açıklamalarda bulundu. TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan basın toplantısın da yaptığı açıklamada 27'incisi düzenlenen bu organizasyonun her sene öneminin arttığını söyledi. Neşe Gündoğan "Ülkemizin en eski sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, vizyonu ve misyonu doğrultusunda, sporumuzun gelişmesi ve yaygınlaşması için yoğun faaliyetlerde bulunmaktadır. Olimpik Hareket'in değerlerini ve Olimpizm ruhunu halkımıza aşılamak amacıyla çıktığımız yolda, her yıl düzenlemekte olduğumuz Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı bu faaliyetler arasında önemli bir yere sahiptir Yarış, büyük bir toplumsal ve kurumsal destek ile gerçekleşmektedir. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, önemi her yıl giderek artan, yerli ve yabancı yüzücülerden gelen aşırı yoğun katılım talepleri aldığımız, katılımı adeta bir prestij konusu haline gelen bir etkinlik konumuna gelmiştir. Başta Boğaziçi Komisyonumuz olmak üzere bu konuda katkıda bulunan, emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Ayrıca, Sayın Başkan Yoonie Joung'un şahsında, yarışı mükemmelleştirerek sürdürmemize olanak sağlayan sponsorumuz Samsung Electronics Türkiye'ye eşekkürlerimi sunuyorum. Son bir teşekkürüm de değerli medya mensuplarına olacak. Zira, Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı ulusal ve uluslararası platformda bugünkü konumuna gelebildi ise, bunda medyanın katkısı da büyüktür"

TMOK Başkan Yardımcısı Nihat Usta"Yüzmeye gönül veren her yaştan insan kıtaları, sınırları aşarak İstanbul'da buluşacak"

TMOK Başkan Yardımcısı Nihat Usta ise "Öncelikle, bu büyük organizasyonda 10 yılı aşkın süredir bizimle birlikte olan ve üç yıldır yarışa adını veren değerli sponsorumuz Samsung'a ve onun değerli Türkiye Başkanı Bay Yoonie Joung'a Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olarak teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. İlki 1989 yılında dördü kadın 68 sporcu ile başlayan serüven, o günden bu yana sürekli gelişerek günümüzde çok farklı bir boyuta ulaştı. Bu yarışma, İstanbul'un dünyaya açılan kapısı oldu. Kıtaların birleştiği tek şehir olan İstanbul'da her Temmuz ayında eşsiz bir şölen yaşanıyor. Dünyada bir benzeri olmayan bu yarışmaya öylesine büyük ilgi oluştu ki, önceden belirlediğimiz katılımcı sayısına daha kayıtlar açıldığı gün birkaç saat içinde ulaşılıyor. Boğaziçi'nde bu yıl yine katılımcı rekoru kırılacak. Yüzmeye gönül veren her yaştan insan kıtaları, sınırları aşarak İstanbul'da buluşacak. Ve yine, yüzme dünyasının yakından tanıdığı ünlü bir isim daha Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nın onur konuğu olarak İstanbul'a geldi, şu an aramızda bulunuyor. Dünyanın en zorlu yedi okyanus geçişinde başarıyla kulaç atan Adam Walker'ın bu yılki organizasyonda bizlerle birlikte olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz ve kendisine 'hoş geldin' diyoruz" şeklinde konuştu.

"BOĞAZ ÇOK GÜZEL, GELSENE"

27'inci Samsung Bogaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışının sponsor firması Samsung Türkiye Başkanı Yoonie Joung ise "Boğaz çok güzel, gelsene" sözüyle herkesi İstanbul Boğazına yüzmeye çağırdı. Yoonie Joung Türkçe yaptığı konuşmasında ""Samsung olarak; sınırları ve kıtaları aşan, farklı kültürlerden insanları birleştiren, insanları barışa ve hoşgörüye teşvik eden güçlü bir araç olarak sporun çok önemli bir misyona, birleştirici ve motive edici bir güce sahip olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla, Olimpiyatların da resmi sponsoru olan Samsung olarak, tam 11 yıldır Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'ne (TMOK) destek vermekteyiz. TMOK ile birlikte, Asya ile Avrupa'yı buluşturarak sınırların kalktığı bir simge haline gelen Boğaziçi'nde binlerce sporcunun kulaç attığı benzersiz bir yarışa ev sahipliği yapmaktan dolayı gururluyuz. Geçtiğimiz yıldan beri "Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı" olarak anılan etkinlik, bizim için ayrı bir prestij ve gurur kaynağı. Yarışın Samsung markasının gücüyle birleşmesinin ardından, etkinliğin bilinirliğinin daha da arttığına ve Türkiye'nin tanıtımı için çok güçlü bir katkı yaptığımıza inanıyoruz. Yarışın ruhuna uygun çarpıcı bir senaryoyla kurguladığımız bir de tanıtım filmi hazırladık. 3 milyonu aşkın kişi tarafından izlenen filmimiz dünya çapında, sosyal

medyada çok güzel yorumlar aldı. Gördüğümüz bu ilgi de Türkiye'nin tanıtımına muazzam bir katkı yapmanın yanı sıra sporun birleştirici gücünü bir kez daha ortaya koyuyor. Filmin sonunda, herkese "Boğaz çok güzel, gelsene" diyerek bu ortak coşkuya çağrı yapıyoruz. Samsung olarak; yüzücü ve izleyicilere hayatları boyunca unutamayacakları benzersiz bir deneyim hediye etmekten de büyük mutluluk duyuyoruz." Şeklinde konuştu.

Öte yandan yapılan basın toplantısı sonrası 2014 yılında yapılan 26'ıncı Samsung Bogaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışının basın teşvik ödülleri sahibini buldu.