BAYBURT (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye'nin bankacılık sistemi bütün uluslararası gözetim şirketlerinin de söylediği gibi son derece güçlü" dedi.

Büyükekşi, Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ndeki Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'nda nisan ayı ihracat verilerinin paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu yıl ihracatta bütün ülkelerde olduğu gibi istediği başarıyı yakalayamadığını söyledi.

Dolar bazında düşen fiyatların, doların değer kazanmasının, paritedeki düşüşün, ihracata baskı yaptığını anlatan Büyükekşi, "Dolar-avro paritesi geçen sene nisan ayında 1,38 idi. Bu sene yüzde 22 düşüş ile 1,08 seviyesine indi. Paritenin negatif etkisi bu aya mahsus sadece 1,5 milyar doları buldu. Kümülatif bazlı baktığımızda sadece AB-28 ülkelerinde avro- dolar paritesi kaybı sebebiyle yaşanan ihracat düşüşü ilk 4 ayda 4,5 milyar doları aştı" diye konuştu.

Büyükekşi, yılın ilk 4 ayında miktar olarak ihracatın binde 6 azaldığını ancak değer bazında ise düşüşün yüzde 8,1 olduğunu ifade ederek "Avro bazında ihracatımız ise yüzde 13,1 artış gösterdi. Aslında mal olarak baktığımızda AB'ye ihracatımızda yüzde 13'lük bir artış var. İhracatımız bu durumda iken biz de kabuğumuza çekilip kaderimize razı olmuyoruz" ifadesini kullandı.

TİM olarak bütün dünya ile irtibat halinde olduklarını ve ihracatın artırılması için çalıştıklarını belirten Büyükekşi, ihracatın katma değerini artırmaya yönelik faaliyetler yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Büyükekşi, nisan ayı ihracat rakamlarına bakıldığında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 düşüşle 11 milyar 823 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Olaya sadece değer olarak değil miktar olarak baktığımızda nisan ayındaki kilogram bazında ihracatımız yüzde 2,8 yükseldi. Yılın ilk 4 ayında ise ihracatımız yüzde 8,1 düşüşle 48 milyar 951 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 1,6 düşüşle 153 milyar 66 milyon dolar oldu. Nisan ayında en fazla ihracatı 1 milyar 843 milyon dolarla otomotiv sektörümüz yaptı. Bu sektörü kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörü takip etti. Nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 64,6 ile fındık sektörü yakaladı. Bu sektörü yüzde 49,6 ile tütün, yüzde 35,9 ile gemi ve yat sektörü takip etti"

Büyükekşi, nisan ayında en fazla ihracatın Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD'ye yapıldığını ifade ederek, "Nisan ayında en fazla ihracat yaptığımız 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 35,9 ile Mısır'a gerçekleştirdik. Nisanda AB'ye ihracatımız yüzde 10,4, Afrika'ya ihracatımız yüzde 2,4, Ortadoğu'ya ise yüzde 5,1 gerilerken Kuzey Amerika'ya yüzde 6,2 artış gösterdi" dedi.

- Sorular ve cevaplar 

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükekşi, bir gazetecinin "ideal kur bandı" konusundaki sorusu üzerine "Biz hiçbir zaman yüksek kur talep etmedik. Biz her şeyin kurla olacağına da inanmıyoruz. Bizim hedefimiz yüksek katma değer yaratabilmek onun için de inovasyona değer vermek ve yüksek teknolojiye yatırım yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Büyükekşi, kurun tek başına bir öneminin olmadığını ifade ederek, "Kur tek başına bir şey değil. Kaldı ki şu anda yaşanan sıkıntı doların yükselmesi değil şu anda yaşanan sıkıntı dolar - avro paritesi. Sadece nisan ayındaki paritenin etkisi yüzde 22 avro değer kaybetmiş durumda. Türkiye'nin ihracatının yüzde 45'i avro ile yapılıyor AB'ye. Sadece buradan kaynaklanan fark 1,5 milyar dolar kayıtlara olumsuz etki yaratıyor. Bugün paritedeki fark olmazsa böyle bir sonuç zaten yaşanmazdı" değerlendirmesinde bulundu.

"Biz hiçbir zaman kur yükselsin, bizim ihracatımız artsın demedik. Bu son derece yanlış olur" diyen Büyükekşi, "Kur çok hızlı artarsa bu bizde zaten terse dönüyor, arkasından enflasyon yükseliyor. Enflasyonun yükselmesi ile bütün ara mal ve ham madde fiyatları, girdi maliyetleri, enerji gibi işçilik maliyetleri enflasyondan dolayı hemen enflasyona parelel olarak artıyor ve kur artışının bize hiçbir olumlu etkisi olmuyor" ifadesini kullandı.

Büyükekşi, bir gazetecinin bankacılık sistemine ilişkin sorusuna da "Türkiye'nin bankacılık sistemi bütün uluslararası gözetim şirketlerinin de söylediği gibi son derece güçlü. Türkiye'nin bankacılık sistemindeki özellikle şunun altını çizmemiz lazım. Bankaların özellikle gerek BDDK'nın gerek TMSF'nin gerekse Merkez Bankası'nın belirlediği bir çok Avrupa ülkesinden çok iyi durumda" dedi.

Türkiye'de bir bankaya el konulacağı ya da bankanın zarara uğradığı yönündeki spekülatif değerlendirmelere özellikle içinde bulunulan seçim sürecinde itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi,  "Türkiye'de seçim öncesi çıkan bu tür haberlere kesinlikle itibar edilmemesi gerekir. Türkiye'nin bankacılık sistemini topladığı mevduatın yüzde 120'sini şu anda kredi olarak veriyor, ayrıca yurt dışından kaynak getirerek yatırımcılara, üreticilere kaynak tahsis ediyor. O yüzdende uluslararası kredi kuruluşları Türkiye'nin notunda herhangi bir değişiklik yapmadılar. Bugün İspanya'dan, İtalya'dan, Fransa'dan bir çok ülkenin bankacılık sisteminden daha güçlü bir bankacılık sistemimiz var" dedi.

(Son)