Milyonların sabırsızlıkla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası sonunda çıktı. İlk aylıklar, nisan ayında ödenecek.
Türkiye’yi derin acıya boğan deprem nedeniyle TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri üç hafta geciken EYT yasa teklifi tüm partilerin 395 oyu ile kabul edildi. 
Yasaya göre emekli olabilmek için SSK’lılar da 5 bin ile 5 bin 975, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı‘na tabi kadınlarda 7 bin 200,  erkeklerde 9 bin prim günü şartı aranacak. İYİ Parti’nin prim ödeme gün sayısını 5 bine düşürülmesine yönelik önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oyu ile reddedildi.
8 Eylül 1999 ve bu tarihten önce iş yaşamına atılan 1.7 milyon 4/A (SSK), 89 bin 4/B (Bağ-Kur), 496 bin 4/C Emekli Sandığı kapsamındaki 2 milyon 285 bin kişi yaş şartı aranmaksızın prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık süresini tamamlayarak, hemen emekli olabilecek.
Önümüzdeki yıllarda 4/A’lı 3.5 milyon, 4/B’li 619 bin ve 4/C’li 669 bin olmak üzere toplam 4 milyon 788 bin kişi yasadan yararlanarak emeklilik hakkını edinecek.
Yasa uyarınca SSK’dan emekli olacaklara 7 bin 797 lira, Bağ-Kur’dan emekli olacaklara 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklara ise 12 bin 389 lira aylık bağlanacak. EYT’de ortalama aylık ise 8 bin 733 lira olacak. Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yurttaşlar bu ay içinde SGK’ya emekli dilekçesini verip, nisan ayında ilk aylığına kavuşacak.
Yasanın SGK’ya maliyetinin 144.7 milyar lira olarak hesaplandı. EYT kapsamında ilk aşamada emekli olacaklar nisan ayında verilecek bayram ikramiyesinden yararlanacak.
Kamu ve özel sektörde emeklilikten ötürü boşalan kadroların doldurulmasıyla yeni istihdam alanları oluşacak. İşsizliğin yaygın olduğu ortamda EYT yasası ile bir ölçüde yeni iş kapıları açılacak.
TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında teklifte değişiklik yapılarak EYT yasasından yararlanan özel sektör çalışanlarının yeniden aynı işyerinde çalışması için öngörülen 10 günlük başvuru süresi 30 güne çıkarıldı. Emekli olan çalışanına yeniden işbaşı yaptıran patrona yüzde 5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) indirimi uygulanacak.
EYT’lilere yılmadan sürdürdüğü mücadele sonucu kazandıkları emeklilik hakları hayırlı olsun. Hak verilmez alınır bir kez daha kanıtlandı...