Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü etkinlikleri fotoğraf sergisi ile başladı.

Tarihi Taşhan’daki sergi açılışına Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayurt İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, İstanbul’dan dernek başkanları Lütfi Silo ve Faruk Kılıçaslan, kamu kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Bayburt Belediyesi arşivinden 32 fotoğrafın yer aldığı ‘Ermeni Mezalimi’ konulu sergide Taş Mağazalar maketleri de yer aldı.

Sergide sanatçı Ülkü Koçan tarafından ziyaretçilere bilgi verildi. Koçan, 45 günde tamamladığı çalışma ile Taş Mağazalar Faciasını canlandırdıklarını, 14 canın katledildiği Haydarbey Oteli ve Belediye Başkanı Hafız Süleyman’ın konağının da içerisinde olduğu bir konsept sunduklarını bildirdi.

Sergiyi gezen Vali Pehlivan ayrıca burada düzenlenen törenle 100 yıl önceki kurtuluşu temsil eden şehrin anahtarını Belediye Başkanı Mete Memiş’e verdi.

Hafta boyunca etkinliklerin süreceğini aktaran Vali Pehlivan, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"İlimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl etkinliklerini başlatmış bulunuyoruz. Belediye başkanlığımız ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın katkısıyla bu hafta boyunca etkinlikler düzenleyeceğiz. bu etkinlikler vesilesiyle de tabi şehrimizin adeta bağımsızlığını ve emin ellerde olduğunu göstermesi bakımından şehrin anahtarını 100. yıl olması hasebiyle de belediye başkanımıza takdim ediyoruz. inşallah bu anahtar yüzyıllar boyunca emin ellerde nesilden nesile taşınır. Bağımsızlığımız, birlik ve beraberliğimiz Allah’ın izniyle daim olur. 100 yıl öncede mücadelemiz vardı bugünde mücadelemiz devam ediyor. Bağımsızlığımızın uğruna birliğimizin, beraberliğimizin bekası uğruna mücadelemiz devam ediyor."

Taşhandaki serginin ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar şehit Belediye Başkanı Hafız Süleyman’ın Ulu Cami önündeki kabrini ziyaret etti. Burada tüm şehitlerimizin ruhuna Kuranı Kerim okunarak dualar edildi.