Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün akşam  saatlerine doğru oradaki (Afrin) Şii milis güçlerinin bazı pikaplarıyla Afrin'e  doğru bir hareketliliği tespit edilmiş fakat daha sonra top atışları yapılınca  geri dönmek durumunda kaldılar ve o dosya da o şekilde şimdilik kapanmış  vaziyette." dedi. 

Erdoğan ve Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, baş başa ve heyetler  arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde  ortak basın toplantısı düzenledi.

İvanov ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade  eden Erdoğan, İvanov'un ziyaretinin Türkiye ile Makedonya arasındaki kadim  bağların ve kardeşlik duygularının önemli bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldıkları ve  potansiyel iş birliği imkanlarını değerlendirdikleri ikili ve heyetlerarası  görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki ticari  ilişkilerin siyasi ve kültürel ilişkilere yakışır şekilde çok daha üst seviyelere  çıkartılması konusundaki iradelerini teyit ettiklerini, halihazırdaki ikili  ticaret hacminin ortak çabalarla çok daha yukarılara taşınabileceğine inandığını  vurguladı.

Bu amaç doğrultusunda iş adamlarını teşvik etmeye ve iş dünyasında  gerekli desteği vermeye devam edeceklerini dile getiren Erdoğan, yaptıkları  görüşmelerde aynı iradenin İvanov tarafından da sergilenmesinin kendilerini  memnun ettiğini söyledi.

Türkiye olarak Makedonya'daki yatırımları artırma arzusunda  olduklarını belirten Erdoğan, "İnşallah önümüzdeki dönemde çok daha fazla Türk  şirketi Makedonya'da faaliyet gösterecek ve ülke ekonomisinin çok daha iyi bir  noktaya gelmesine hizmet edecektir." dedi.

FETÖ İLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Makedonya terörle mücadele konusunda da iş  birliğimizi artırmakta kararlı olduğunu Sayın Cumhurbaşkanıyla ortaya koymuştur.  Özellikle FETÖ her iki ülke için de ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu örgütün  kökünü dünyanın her tarafında kazımak noktasında kararlıyız. Tabii Makedonya da  FETÖ'nün yapılanmasını gerçekleştirdiği ülkelerden bir tanesidir. Bu kapsamda  Makedonya'nın FETÖ ile mücadelede atacağı somut adımları gerçekten görmek  istiyoruz. Bugün değerli dostum bu konuda atılabilecek adımları da çok açık, net  bizlerle paylaştı. FETÖ'yü inşallah dostlarımızın da desteğiyle Balkan  coğrafyasından söküp atacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin, Makedonya Cumhuriyeti'ni bağımsızlığını ilan ettiği  günden itibaren kararlı ve güçlü bir şekilde desteklediğini söyleyen Erdoğan, "Bu  duruşumuzu Makedonya'yı anayasal ismi ve milli kimliğiyle ilk tanıyan ve  Makedonya'ya büyükelçi atayan ilk ülke olarak net bir şekilde biz ortaya koyduk."  dedi.

Balkan coğrafyasının aynası olan Makedonya'da huzur ve barışın  korunmasının bölge için önemli bir örnek teşkil ettiğine dikkati çeken Erdoğan,  "Makedonya'nın Yunanistan ile yaşadığı isim sorununa ilişkin olarak tarafların  karşılıklı iradeleriyle bu sorunu aşacaklarını umut ediyoruz. Makedonya'nın  Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesi de bu çerçevede kritik önemi haizdir.  Türkiye bu hususta da Makedonya'ya geleneksel desteğini sürdürmektedir. Değerli  dostumun bu ziyaretinin tüm ikili münasebetlerimiz ve bu konulardaki iş  birliğimizi derinleştirmesini de ümit ediyorum." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini Makedonya'ya davet eden mevkidaşına,  programının el vermesi halinde mayıs ayında Makedonya'ya iade-i ziyarette  bulunacağını söyledi.

YUNANİSTAN VE MAKEDONYA ARASINDAKİ İSİM SORUNU

Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan  Erdoğan, Makedonyalı bir gazetecinin, Yunanistan ve Makedonya arasındaki isim  sorununda Türkiye'nin ilkeli bir tutuma sahip olduğunu ifade ederek, gelecekte de  bu tutumun devam edip etmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine, "Burada hiçbir  tereddüt söz konusu değil. Zaten biz anayasal ismini ilk tanıyan ülke olduk.  Bugün neredeysek bundan sonra da yine aynı yerde olacağız. Türkiye diplomaside  hiçbir zaman ikircikli tavır takınmamıştır. Biz kararımızı verdikten sonra artık  ölürüz, oradan bir daha dönmeyiz." ifadelerini kullandı.

"BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDERLER"

Afrin'e ilerlemeye çalışan rejim yanlısı terörist gruplara müdahalede  bulunulduğuna yönelik haberler hatırlatılarak, "Sahadaki son durum nedir? Bu konu  dün özellikle Sayın Ruhani ile görüşmenizde gündeme geldi mi?" sorusuna Erdoğan,  "Bugün akşam saatlerine doğru oradaki Şii milis güçlerinin bazı pikaplarıyla on  kadar, Afrin'e doğru bir hareketliliği tespit edilmiş fakat daha sonra top  atışları yapılınca geri dönmek durumunda kaldılar ve o dosya da o şekilde  şimdilik kapanmış vaziyette. Dün gerek Sayın Putin gerekse Sayın Ruhani ile  yaptığımız görüşmelerde, bu konularda da zaten mutabakatımız var. Maalesef bu tür  terör örgütlerinin bazen biliyorsunuz kendilerine göre aldıkları kararlarla  attıkları yanlış adımlar oluyor. Bunlara tabii fırsat vermemiz mümkün değil.  Bunun bedelini de çok ağır öderler." cevabını verdi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un konuşmasından satırbaşları:

Makedonya'da huzur ve barışın korunması önem teşkil ediyor. Türkiye Makedonya'ya geleneksel desteğini de sürdürmektedir.

Stratejik amaç ve önceliklere gelince Türkiye'ye şükranlarımızı sunuyoruz.  Bu noktada Türkiye tarafından Makedonya Cumhuriyeti Ordusu'na maddi ve lojistik desteği açısından teşekkürlerimizi sunuyorum. 

Tüm bölgenin karşılaştığı güvenlik sorunu göz önünde bulundurulursa daha sıkı bir iş birliği gerektiği konusunda hem fikir olduk. Terör konusunda egemenlik hakları ve dünya çapında da uluslararası terörizmin önlenmesi konusunda mutabık kaldık. FETÖ ve diğer terör örgütleri tarafından nasıl zarar gördüğünüzün farkındayız. Her türlü terörün farkındayız.