Karaman Süt Üreticileri Birliği’nin İPARD desteği ile yapmış olduğu Süt Toplama Merkezi ve Laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı.

Törene, Karaman Valisi Fahri Meral, AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, AK Parti Karaman İl Başkanı Mehmet Er, Karaman İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu ve Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim Akkuş ile süt üreticileri katıldı. Karaman’ın gıda sektöründeki vizyonunun, hayvancılığın gelişimini de gerekli kıldığını belirten AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, hayata geçirilen projenin bu anlamda çok önemli olduğunu söyledi.

“Karaman, sanayide vizyonu ve hedefleri olan bir kent”

Karaman’ın, gıda sektöründe referans il olmayı arzu ettiğini ve siyasetçisinden bürokratına, sanayicisinden tüccarına, işadamından işçisine, üniversitesinden çiftçisine herkesin gayretiyle bu hedefe mutlaka ulaşacağını dile getiren Konuk, “Bu hedefe ulaşmak için yapmamız gereken en önemli iş üretim alanlarının hiçbirinde boşluk bırakmamaktır. Karaman, bitkisel üretimde arazi varlığı düşünüldüğünde iyi bir noktada. Bitkisel üretimde kalan boşlukların da doldurulması için sulama başta olmak üzere çok sayıda proje yürütülüyor. Gıdada referans il olmak için sadece bitkisel üretim altyapısı ile desteklenen bir gıda sanayi yeterli olur mu? Olabilir. Ancak bu başarı buruk ve bir ayağı eksik bir başarı olur. Bunun mutlaka diğer ayağının da yani hayvansal gıda ayağının da olması gerekir ki bu, Karaman’ı hem iç pazarda hem dış pazarda elini daha güçlü hale getirsin” diye konuştu.

“Konya Şeker’in yatırımlarıyla et ve süt üretimi arttı”

Tarımsal üretimi arttırmak, hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde yeni bir ivme yakalamak için iki yol olduğunu aktaran AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, “Bunlardan biri tarımsal üretim kaleminin arttırılması için sektörün başına bir lokomotif yerleştirirsiniz yani önce talebi oluşturup o tarımsal ürün kaleminin üretimini cazip hale getirirsiniz ve üretici o alana yatırım yapar. Dolasıyla tarımsal üretim kademeli ve istikrarlı bir şekilde artar. Ya da teşvikler ve özendirici tedbirler ile tarımsal üretim kaleminde üretimi yani arzı arttırırsınız ve o arz artışı yatırımı cazip hale getirir ve bölge, yatırımcı ilgisi sonucu yeni bir ivme yakalar. Birincisi yatırımcı için maliyetli ve riskli bir yoldur, ikincisi üretici için maliyetli ve riskli bir yoldur. Biz Karaman’da ne yatırımcının ne de üreticinin herhangi bir yük omuzlamak zorunda kalmayacağı bir yöntemi geliştirme o mahareti sergileme kararlılığındayız. Mesela biz Konya Şeker’de, bahsettiğim yöntemlerden birini uyguladık ve tarımsal üretimin önüne bir lokomotif koyduk. Yani önce talebi oluşturduk. Ne yaptık, Konya’ya dünyanın tek kampüs içinde en büyük Et ve Süt Entegre Tesisini kurduk. Bu yatırım, ‘üretici açısından daha çok süt ve besi üretirsem satabileceğim bir yer var’ anlamına geliyordu ve üretici hemen ahırına ağılına yatırım yaptı ve daha çok süt ile besi üretmeye başladı. Sonuçta 2012 yılında 500 Bin civarında büyükbaş hayvan varlığına sahip olan Konya’da bu sayı yüzde 65’in üstünde artarak yaklaşık 868 bine çıktı. Üç aşağı beş yukarı küçükbaş hayvan sayısında da benzer bir artış yaşandı. Keza süt üretimi 700 bin tonlar seviyesinden geldi 1 milyon 200 bin tonu aştı. Hayvansal üretimdeki bu artış, başka yatırımları da tetikledi, mesela dondurma fabrikası, üretimdeki bu artışın yatırımcı ilgisini çekmesinin sonucudur” ifadelerini kullandı.

“Hayvancılığı büyütmek için Karaman’da potansiyel var”

Karaman’daki hayvancılığın bir ivmeye ihtiyacı olduğunu, kentteki büyükbaş hayvan sayısının son dört yılda 59 bin ile 64 bin arasında değiştiğini, TÜİK’in en son yayınladığı istatistiklere göre Karaman’ın 62 bin 238 büyükbaş ile Türkiye’de 69’uncu sırada yer aldığını hatırlatan Milletvekili Konuk, “Keza süt üretimi de 99 bin ton ile 125 bin ton arasında dar bir bantta gerçekleşiyor. Bu durum, bizim değiştirmemiz gereken ve ne yapıp edip değiştireceğimiz bir durumdur. Çünkü hayvancılığı büyütmek için hem Karaman’ın potansiyeli var, hem üreticinin bu yönde arzusu var hem de Karaman’ın gıda sektöründeki vizyonu hayvancılığı da geliştirmemizi, büyütmemizi gerektiriyor. Bunun yolu da ilk önce üretilene sahip çıkmaktan, üretileni yere düşürmemekten geçiyor. Karaman Süt Üreticileri Birliğimizin bu yatırımını ben bu açıdan isabetli ve çok çok önemli buluyorum. Bu bir adımdır ve Birlik yönetimimiz bir süreci başlatmıştır. İnşallah Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuzun desteklediği bu proje ile önce üretileni muhafaza ile başlayan bu süreç, üretimi arttıracak ve üretilene talep oluşturacak yeni projelerle zenginleşecek şekilde sürecek, Karaman hayvancılıkta da hızlı bir büyüme koşusunu bugünkü bu açılışta attığı adımla başlatacaktır.

Bu yatırımı Karamanımıza, Karaman hayvancılığına kazandıran Süt Üreticileri Birliği Başkanımızı ve yönetimini, projenin hayata geçirilmesini sağlayan TKDK yöneticilerimizi tebrik ediyor, Süt Toplama Merkezimizin hemşehrilerimize, süt üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Et ve süt kurumu, piyasa regülasyonunu sağlamak için görevlendirildi”

AK Parti hükümetinin, sektörün kalkınması noktasında attığı adımları hatırlatarak hayvancılığın gelişimi için yemdeki KDV’nin kaldırıldığını, sütün maliyetini düşürmek için yemin maliyetinin düşürüldüğünü vurgulayan Konuk, “Arz talep dengesizliğini mesele olmaktan çıkarmak için Et Süt Kurumu piyasa regülasyonunu sağlamak için görevlendirildi. Üreticinin eline süt desteklerinin hemen geçmesi için süt destekleri doğrudan üreticiye yapılmaya başlandı. Bu kısa vadeli çözümlerin dışında gelecekte bu sorunların yaşanmaması için yapısal bir dönüşüm programı da başlatıldı. Daha doğrusu uygulanan uzun soluklu bir program yeni uygulamalarla zenginleştirildi” şeklinde konuştu.

“Atılan adımlarla hayvancılıkta gelişmiş ülkeleri geçeceğiz”

Konuk, konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: “Rekabetçi yapımızı güçlendirmek için hayvan başına süt verimini arttırmamız gerekiyor. Pazar kabiliyetlerimizi genişletmek yani talebi yükseltmek için de ürün standartlarımızı yükseltmemiz, bunun için de üretilen sütün kalitesini arttırmamız gerekiyor. Bunun da bir tane yolu var, sürü kalitesini yükseltmek. Yani hem hayvan başına verimi arttıracak hem de daha kaliteli süt verecek bir sürü oluşturmamız gerekiyor. Süt verimi yüksek, ikilim şartlarımıza uyumlu, hastalıklardan ari damızlıklar ülke hayvancılığına kazandırılmalı. Hükümetimiz de zaten bu konuda önemli bir adım attı ve dağınık şekilde herkesin kendi kafasına göre damızlık ithalatı gerçekleştirdiği sistemi kaldırarak, damızlık ithalatını bir program dâhilinde Bakanlığımız üzerinden yapmaya başladı. Yürütülen çalışmalarla önce hayvancılıkta gelişmiş ülkelerin rakamlarını yakalayacağız ondan sonra onları da geçeceğiz. Bunu başardığımız zaman zaten dış pazarlarda rekabet zaafımız da ortadan kalkacak.“

“Karaman’ı geleceğe hazırlıyoruz”

Karaman’ın geleceğe hazırlandığını ifade eden Milletvekili Recep Konuk, “Şunu memnuniyetle ifade etmeliyim ki Karaman yarınlara hazırlanıyor. Karaman’ın bir kere ulaşım alt yapısında çok büyük mesafeler alındı. Karayollarında yaptığımız yatırımlar ortada, Karaman’ın bütün ilçeleri ile merkezi, Karaman merkezle diğer illeri ve limanı buluşturacak, denizi buluşturacak çok önemli karayolu yatırımlarını bu dönemde ya tamamladık, ya da tamamlanmak üzeredir ve çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Şunu da memnuniyetle ifade etmeliyim, Karaman’ımıza havaalanı yapıyoruz Karaman’ın dünya ile entegrasyonunu tamamlıyoruz. Demiryolu taşımacılığı ile ilgili de çok güzel gelişmeler oldu. Hızlı Tren hattıyla Yüksek Hızlı Trenlerin taşıyamayacağı yük taşımacılığını da yapacağız. Karaman Ulukışla Yenice üzerinden Mersin’e ulaşacak olan demiryolu hattındaki çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. Bu yatırımla Karaman’a müthiş bir performans kazandıracağız. Bu Karaman’ın gelecekte daha da büyümesine katkı verecek. Tabi yük taşımacılığının yanı sıra yolcu taşımacılığı ile ilgili yapılan diğer çalışmalar ile de Karamanlı hemşehrilerimizi Konya, Ankara, İstanbul gibi birçok şehre daha kolay taşıyacağız. Havaalanı, Lojistik Merkezi, Serbest Bölge, Hızlı Tren gibi yatırımlar ile Karaman’ın dünya pazarlarına daha kolay, daha ekonomik ve daha hızlı erişimini sağlamayı hedefliyoruz. Karaman’ı büyüterek ülkemizin büyümesine katkı vermesini sağlayacağız. Karaman, altyapı yatırımlarıyla ve bu projelerle geleceğe koşuyor. Bu projelerin hayata geçirilmesi için çok çalıştık.Tarımsal sulama alanında yaptığımız yatırımları da bu yapılan hizmetlere ilave ettiğimizde Karamanımızın kısa zamanda ne büyük mesafeler kat ettiğini daha iyi anlarsınız. Karaman’ı birlik beraberlik içinde geleceğe taşıyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan, AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, 2 yıldır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Karaman’ın Akçaşehir Belediye Başkanı Ramazan Küçük’ün cenaze törenine katıldı. Merhum Ramazan Küçük’ün ailesini de ziyaret ederek başsağlığı temennisinde bulunan Milletvekili Recep Konuk, Karaman STK Platformunun Kızılay Karaman Şubesiyle Afrin Operasyonuna katılan askerlere destek mahiyetli başlatmış olduğu Kan Bağışı Kampanyasına da katılarak, AK Parti İl Başkanı Mehmet Er ile birlikte kan bağışında bulundu, “Allah kabul buyursun, Rabbimiz Mehmetçiğimizin ayağına taş değdirmesin” diyen Konuk, milletimizin kalbinin askerlerimizle birlikte attığını, birlik ve beraberlik içinde Afrin Operasyonu’nun başarıyla tamamlanacağını ifade etti.