PEMBENAR ÖZEL 

Tırnaklarımız genellikle pembe ve uçlara doğru beyazlaşan açık bir renge sahiptir. Bununla birlikte, lökonychia olarak bilinen beyaz lekeler bazen tırnakta görünebilir.

Uzmanlara göre, lökonychia altta yatan tırnak matrisinin anormal keratinizasyonudur. Bu durum tırnağın tamamını veya bir kısmını etkileyebilir ve tek veya çoklu tırnaklarda ortaya çıkabilir.

Birçok sağlıklı yetişkin hayatlarının bir döneminde bu beyaz noktalara sahip olur. Bu nedenle onlara sahip olmak ciddi bir tıbbi durumun işareti değildir.

Lökonychianın en yaygın nedeni tırnak yatağının yaralanmasıdır. Sık sık manikür ve pedikür veya jel veya akrilik tırnak kullanımı da tırnak yataklarına zarar verebilir.

Bazı mineral veya vitamin eksikliğiniz varsa tırnaklarınız boyunca beyaz lekeler veya noktalar fark edebilirsiniz. Bu konuyla en yaygın olarak bağlantılı eksiklikler çinko eksikliği ve kalsiyum eksikliğidir.

Tırnağınızdaki beyaz lekelerin nedeni, lekelerin nasıl göründüğünü belirleyebilir. Tırnak yaralanması, tırnağın ortasında büyük beyaz bir noktaya neden olabilir.

Alerjik reaksiyon, tırnağın üzerinde birkaç noktaya neden olabilir. Beyaz noktaların veya çizgilerin görünümü her tırnakta farklılık gösterebilir.

Manikür ve pedikür lösonyaya neden olmaz. Genel tırnak bakımından kaynaklanabilecek başka tırnak koşulları olsa da, beyaz lekeler bunlardan biri değildir.

Yine de el ve tırnak sağlığınıza dikkat edin 

Tırnaklarınızı ısırmak, kızarıklık ve şişlikten irin dolu tırnaklara (genellikle paronişi olarak bilinir) bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.

Uzmanlar, paronişinin altı haftaya kadar sürebileceğini ve hatta kütikülün tırnak plağından ayrılmasına neden olabileceğini söylüyor.

Günlük olarak karşılaştığımız bakteri miktarı ile ellerinizi yıkamak en öncelikli konu olmalıdır. Ellerinizi gün boyunca sık sık yıkamak ve kurutmak, bakterilerin yayılma ve enfeksiyonların ortaya çıkma şansını azaltır.

Kirli aletler bakteriler için bir üreme alanıdır. Bu nedenle tırnak makası ve tırnak törpüsü de dahil olmak üzere bakım aletlerinizi temiz tutmanızı öneririz.