Türkiye’nin en önemli arı kışlak yerlerinden biri olan Aydın’da, arıcılar İncirliova Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın kovan başına kendilerinden 3 TL talep ettiğini belirterek yetkililerden yardım istediler. Yasal olarak arıcılardan böyle bir paranın talep edilemeyeceğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, “Türkiye’nin her yerine gidiyoruz. Sadece İncirliova’da böyle bir uygulama ile karşı karşıyayız. Dağda ayılardan korkan arıcımız, ovaya indi bu defa çevre koruma bekçilerinden korkmaya başladı” dedi.

İncirliova sınırları içerisinde yer alan pek çok arıcıdan yasal olmadığı halde İncirliova Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nda çalışan bekçiler tarafından kovan başı 3 TL para talep edildiği yönünde sürekli şikayetler aldıklarını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, İncirliova bölgesindeki mağduriyet yaşayan arıcıları ziyaret etti.

İncirliova Hamitler mahallesi yakınlarındaki alanda arılarını kışlatan Bayram Ali Doğa Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın uygulamasına isyan ederek “Türkiye’nin her yerine arı götürüyoruz. Kendi memleketimizde yaşadığımız durum bizi çok üzüyor. İncirliova Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı görevlileri adeta haraç istercesine bizden para istiyorlar. ‘Kovan başına 3 TL vereceksin. Aksi takdirde kovanların başına bir şey gelirse karışmayız’ diyerek bölgedeki her arıcıdan para isteniyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bir uygulama İncirliova’da var. Bakanlığın bu konuda resmi yazısını istedik. Ne yazı veriyorlar ne de bizden para istemekten geri duruyorlar. Yapılan bu tehditlerden sonra endişe duymaya başladık” diye konuştu.

“Sadece para istiyorlar”

Kendisinden de Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı görevlilerince para istendiğini ve bu durumdan bölgedeki tüm arıcıların rahatsız olduğunu belirten Ahmet Çocuk adlı arıcı, “70 yaşındayım. Yıllardır arıcılık yaparım. İncirliova’da yaşadığımız kanun dışı uygulamadan çok rahatsızız. Benden de para istiyorlar. Gerekçesini sorduğumuzda Başkan’a gel o anlatsın diye cevap veriyorlar. Kurumun adı Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı ama kimsenin malının korunduğu da yok. Herkesin malı çalınıyor. Bu kurum köylülerin tüm itirazlarına rağmen tapu sahiplerinden sadece para topluyor. Şimdi arı kovanı olanlardan da para istemeye başladılar” diyerek duruma tepki gösterdiler.

Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, hiçbir kanuni dayanağı olmadan arıcıdan para toplanmasının üzüntü verici olduğunu belirterek “Arıcılarımızın ödeme yapmamasını istedik. Bu durumun devam etmesi halinde kurum ve çalışanlarına karşı yasal hakkımızı arayacağız” dedi.