ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Yusuf Kaya, kanser hastalığının erken teşhis edilebilmesinin hayat kurtardığını bildirdi.

Kaya,  Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin tüm dünyada en ölümcül, en çok sakatlığa yol açan ve pahalı tedavi yöntemleriyle sağlık politikalarının kapasitesini zorlayan ve üzerinde yeni politikalar geliştirilmesi gereken  problemlerinin başında geldiğini belirtti.

Kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin ardından kanser nedeniyle ölümlerin dünyada ikinci sırada yer aldığını dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti:

"Kanser çok sık görülen bir hastalık olmasıyla birlikte erken teşhis edilerek ölüm ve sakatlıklar engellenebilir. Kanser hakkında yapılan eğitimler ve taramalarla özellikle meme, rahim ağzı, cilt kanserleri, prostat kanserleri ve bağırsak kanserleri çok kolay yöntemlerle erken teşhis edilebilmektedir. Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçimini seçmek, fiziksel aktiviteyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek, daha çok mevsimsel ve işlenmemiş gıdalar tüketmek, besinleri doğru pişirme yöntemleriyle pişirmek, tüketilen tuz miktarını azaltmak, tuzlayarak saklama yöntemlerini kullanmamak ve alkol kullanımının azaltılmasıyla önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Sigara da eklendiğinde bu rakam  yüzde 50’ye ulaşmaktadır. Yine bunun yanında özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkılmaması, açık renk kıyafetler tercih edilmesi, koruyucu şapka, gözlük ve kremler kullanılması, deniz kenarında güneşlenilmemesi cilt kanserinden korunmada önemli faktörlerdir. Kadınların kendi kendine yapacağı meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadın vatandaşlarımızın düzenli mamografi çektirmesi, meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir adımdır."

Kaya, kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını ifade etti.