Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, normalleşme süreciyle birlikte ekonomide başlayacak üretimler nedeniyle altın fiyatlarının düşeceğini belirterek, "Bizim için normalleşme sürecinin en önemli adımı Kuyumcukent ve Kapalı Çarşı'nın açılmasıyla birlikte ürün tedariğinin başlaması oldu. Elinde parası olan insanlar şu anda en güvenli liman olan altına yatırım yapıyor" dedi.

HENÜZ NORMALE DÖNEMEDİK 

Normalleşme sürecinin fiyatlara yansımadığını belirten Özman, "Üretim kapasiteleri yüzde 100'e ulaşıp, ihracat rakamları gelip döviz girdisi sağlandığında döviz fiyatlarında düşüş bekliyoruz. Hem turizm hem de ihracat gelirleri arttığında Türkiye'de döviz bolluğu bekliyoruz. Ödemeler dengesi oluştuğunda piyasalarda rahatlama olacak ve doların altı buçuk liraya çekilmesini bekliyoruz. Fakat bu birden bire olmaz, zamanla gelişecek" dedi.

TÜRKİYE GÜVEN VERİYOR

Dünya ülkelerinin koronavirüsten dolayı artık üretim üssü olan Çin'e daha tedbirli bakacağını belirten Özman, "Çin'in Avrupa ülkelerine yaptığı ihracatı Türkiye'nin yapabileceğine ve Çin'e alternatif bir üretim üssü olabileceğine inanıyoruz. Türkiye'de işçilik Çin'den pahalı ama insanlar sağlıklarını o ucuzluğa heba etmeyeceklerdir. Avrupa'dan daha ucuz işçilik olduğu için Türkiye'yi üretim üssü seçebilirler. Türkiye, koronavirüs sürecini başarılı olarak yönetmesinden dolayı da bu konuda güven veriyor" dedi.

Merve İLHAN-Mustafa İNAN