Doktor Ross McQueenie önderliğinde Glasgow, Lancaster ve Aberdeen Üniversitesi’nden bilim adamları tarafından 500.000 kişinin 2013-2016 yılları arasında takip edilerek gerçekleştirilen çalışmada, doktor randevusuna gitmeyen hastaların ölüm riskinin üç ila sekiz kat arasında arttığı gözlemlendi.

Çalışmada öne çıkan önemli bulgular şu şekilde:

  • Uzun süreli çok sayıda hastalığı olan hastaların genel muayenelerini kaçırma olasılığı daha yüksek. Bu hastaların takip eden bir yıl içerisinde ölüm oranları da daha yüksek oluyor.
  • Uzun süreli sağlık sorunları bulunan kişilerin yılda iki veya daha fazla randevuya gelmeyenlerin ölüm riski, gelenlere oranla üç kat daha yüksek.
  • Zihinsel hastalığı bulunanların yılda ikiden fazla randevu kaçırmaları halinde, kaçırmayanlara oranla ölüm riski sekiz kata kadar artıyor.


Sonuçlar oluşturulurken, hastaların randevularına gelmesini engelleyen olağan etkenler göz önüne alınmış. Ayrıyetten, akıl hastalığı bulunan kişilerin ölüm gerekçeleri arasında intihar gibi doğal olmayan nedenlerin başı çektiği kaydedilmiş.

Çalışmanın, bir hastanın takibini gerçekleştiren doktor için önemli bilgiler sunduğuna değinen Profesör Wilson, özellikle uzun süreli hastalığı olan kişilerde riskin çok daha yüksek olduğuna ve bunların doğal nedenlerin dışında ölümleri de içinde bulundurduğuna vurgu yapıyor.

Bilim adamları elde ettikleri sonuçlar vasıtasıyla hastaların randevularına gelmelerini nasıl arttırabilecekleri üzerine çalışmaya başlamış bulunmaktalar. Çalışma her ne kadar İskoçya ve Birleşik Krallık özelinde yapılmış olsa da ülkemizde aile hekimliğinin gelmesiyle beraber, bu hekimler tarafından yapılacak genel kontrollerin ve takibin ne denli hayati öneme sahip olduğunu ortaya konmuş oluyor.