Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kalıcı yaz saati uygulamasıyla birlikte okul saatlerinin de illere göre değişebileceğini belirtti. Samsunlu vatandaşlar çocukların karanlıkta okula gittiğini ve bu kararın mantıklı olduğunu söylerken bazı vatandaşlar ise sistemde bozukluk yaratabileceğini söyledi.

Samsun Medya Grubu’na bağlı Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekibi sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Samsunlu vatandaşlara, “Kalıcı yaz saati uygulamasıyla birlikte okul saatlerinin de illere göre değişmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorduk.

İşte aldığımız yanıtlar: 

TEDİRGİN OLUYORLARDI
Haydar BOL: Türkiye’nin genelinde değişmeli. Sağdan sola doğru saatler kaydığı zaman bir taraftaki çocuklar okuldan çok geç saatler çıkmış olacak. Çocuklar çok erken saatlerde okula gidiyorlar. Daha doğrusu karanlıkta okula gidiyorlar. Evi okuluna yakın olanlar bile çocuklarını okula yollarken tedirgin oluyorlar. Sistematik bir şekilde olursa olur ki, bu da çok zor. Saat uygulamasından güya tasarruf edilecekti ama karanlıkta kalkıp ışık açmak zorunda kalıyoruz. 

YANLIŞ BİR KARAR
Ömer DEMİREL: İllere göre değişmesi bence yanlış bir karar. Ya bir saat ileride ya da bir saat geride olmalı. Bu şekilde sistemi bozacaklar. Okulların kapanmasına 5 ay kala böyle bir uygulamaya başlanılması saçma bir durum. Van ile İstanbul arasında zaten yarım saatlik bir fark var. İkisi arasında ne kadarlık bir saat değişimi olabilir. 

DOĞRU DEĞİL
Hikmet ÖZKAN: Bence tek tek değişmesi doğru bir karar değil. Bu düzeni uygulamaya sokmak kolay fakat alışmak çok zor. Bunu başta bütün ülkeye değil de kısım kısım yaymaları gerektiğini düşünüyorum. Yetkili kişilerin bir bildiği vardır diye düşünüyorum. Sonuç olarak bir karar alınması söz konusu.

MANTIKLI DEĞİL
Gökhan ALTUN: Mantıklı değil. Burada erken başlayıp diğer illerde biraz daha geç başlaması mantıklı bir karar değil. Çocuklar okullarına biraz daha geç gidecek diye bütün sistemi bozmak mantıklı gelmiyor. Zaten yapılacağını düşünmüyorum. 

KARANLIKTA OKULA GİDİYORLAR
Kadir YAPICI: Bence faydalı bir karar olduğunu düşünüyorum. Çünkü öğrenciler sabah kalktığında hava aydınlık olmuyor. Karanlık saatlerde okullara gitmek zorunda kalıyorlar. Bizde onlar için endişeleniyoruz. Diğer illerin bizden erken veya geç okula gitmeleri pek de önemli değil. Bizim çocuklarımız okullarına biraz daha havanın aydınlık olduğu saatlerde gitseler daha faydalı olur.

AVRUPA STANDARTLARINA UYGUN OLMALI
Dursun İNCE: Zaten değişmesi gerekiyor. Geç alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar bu konuda fazla sıkıntı yaşıyorlardı. Çok erken ve karanlıkta okula gidiyor. Sadece karanlıkta okula gitmek sıkıntı değil, küçük çocukların o saatte kalkması bile zararlı. Karanlıkta okula gidip karanlıkta okuldan geliyorlar. Bunun bir an önce Avrupa standartlarına uygun olarak değiştirilmesi gerekiyor. 

PSİKOLOJİMİZE YANSIYOR
Aysel İNCE: Bende değişmesini istiyordum. Çünkü çocuklar çok erken kalkıyorlar. Saatlerin değiştirilmesi mantıklı ve gecikmiş bir karar. Bir çocuğun o saatte kalkması bile doğru değil. Sabah kalkıp dışarıya bir baktığınızda güne güzel başlayamıyorsunuz. Dışarıdaki karanlık psikolojinize de yansıyor. Bunu bir de çocuklarda düşünün. 

KAOS YAŞANIR
Abdullah DURMUŞ: Her ile göre ayrı ayrı saat dilimlerini nasıl ayarlayacaklar. Bunu yapabileceklerini zannetmiyorum. Kaos yaşanır diye düşünüyorum. Bu genel olarak Türkiye şartlarını ilgilendirir. Ayarlayabilirlerse güzel olabilir ama zor. Bu zaten uzun yıllardır sıkıntı olan bir durum. Biraz geç kaldılar.
 
HİÇ YARARI YOK
Hale BAYRAKTAR: Şimdi mi akıllara geldi. Bütün kış o sabah karanlığında sabah ezanıyla birlikte okula gittiler. Şimdi neden oynayacaklar. Hiç yararı yok. Bundan önce karanlıkta giden çocukların hakkını nasıl ödeyecekler. 

MANTIKLI BİR KARAR
Hasan BAŞTÜRK: Okula gidiş saatleri çok erken oluyor. Sabah nereden baksanız 8 gibi gün doğuyor. O süreçte hava çok karanlık oluyor. Küçük çocukların okula gidişi biraz zor oluyor. Mantıklı bir karar alınmış. Zaten 8’de başlayan bir okula yetişebilmen için 1 buçuk saat öncesinden kalkman gerekiyor. Tabi bu evi okula yakın olanlar için geçerli.

Haber: Emre ÖNCEL – Uğur ATICI- Esra SALMAN