Artvin Valisi Ömer Doğanay başkanlığında okul güvenliği toplantısı düzenlendi.

Valilik Çoruh Toplantı Salonunda düzenlenen okul güvenliği toplantısına Vali Doğanay’ın yanı sıra Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ramazan Gürler, Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Diyaaddin Özer, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci, İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman Anlaş, bazı daire amirleri, mahalle ve merkez ilçe köy muhtarları, okul müdürleri, şoförler ve otomobilciler odası yetkilileri, okul aile birliği başkanları ve servis sürücüleri katıldı.

Toplantıda, okul ve çevresinin güvenliği, servis araçları ve taşımacılığı gibi birçok konu görüşüldü.Vali Doğanay, il genelindeki bütün okulların güvenlik kamera sistemi ile donatıldığını söyledi.

Öğrenci servis şoförlerinin trafik kurallarına uyması konusunda uyarılarda bulunan Doğanay, şoförlerin sıkça denetleneceğini ve kurallara uymayanlara gerekli işlemlerin yapılacağını dile getirdi.

İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci ise, il genelindeki okullara 1472 adet kamera sistemi ile donatıldığını, mevcut kameraların bakım, onarım ve kontrollerinin yapıldığını, kamera kayıtları günlük takip edildiğini ve tutanaklarla kayıt altına alındığını belirtti.

Artvin’de iki okulun Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ne (KGYS) entegre edilmesi için çalışma başlatıldığını kaydeden Kahveci,” Artvin Kazım Karabekir Anadolu Lisesi ile Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesini KGYS sitemine entegre edilmesi için bu iki okulumuzun isimlerini İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğüne bildirdik.”

İl genelinde 5 bin 468 öğrencinin okullara ulaşımın taşıma sistemi ile yapıldığını belirten Kahveci,” 2017-2018 eğitim-öğretim yılında il genelinde 111 taşıma merkezi, 532 yerleşim biriminden toplam 484 araç ile 5 bin 468 öğrenci, taşıma kapsamında okullarımıza taşınmaktadır. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce ilimiz merkez ilçe de faaliyet gösteren özel servis ve taşıma kapsamında bulunan araç sürücülerine “Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimleri” devam etmektedir.” dedi.

"54 eğitim kurumunda güvenlik görevlisi çalıştırılıyor"

Kahveci, “Okullarımızın daha güvenli mekanlar olmasına katkı sunmak amacıyla İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapılan ortak çalışma neticesinde ülke genelinde uygulanan TYP kapsamında güvenlik görevlisi çalıştırılması projesi ilimizde de uygulanmaktadır. Bu doğrultuda ilimiz genelinde öncelikli risk dereceleri göz önünde bulundurularak 54 eğitim kurumumuzda güvenlik görevlisi çalıştırılmaktadır. Okullarımıza görevlendirilen 54 Özel Güvenlik Personeline Artvin Emniyet Müdürlüğü tarafından “Etkili İletişim, Güvenlik Tedbirleri, Genel Kollukla İlişkiler, Aidiyet Duygusunun Geliştirilmesi, Özel Güvenlik Hukuku, Mevzuatla Gelen Yetki-Sorumluluk, İdari Yaptırımlar, Uyuşturucu ve Okul-Çevre Güvenliği” konularında eğitimler verilmiştir.” diye konuştu.

"Okul kantinlerin hijyen denetimleri yapılıyor"

Okul kantinleri ile kurumların yemekhanelerinde hijyen denetimlerinin düzenli bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade eden Kahveci,” Müdürlüğümüz bünyesindeki okullarda, kurumlarımızda bulunan kantin ve yemekhaneler il ve ilçelerimizde Milli Eğitim Müdürlükleri, Sağlık Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinden oluşturulan denetim komisyonlarınca denetimleri yapılmaktadır” dedi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantının sonunda, okul servis araçları ve taşıma araçlarıyla ilgili olarak; denetimlerin ilgili mevzuat doğrultusunda emniyet müdürlüğü, jandarma ve milli eğitim müdürlüğü yetkilerince sıklıkla yapılması, özellikle kapasitenin üzerinde öğrenci taşınıp taşınmadığı, araçların hız ve diğer trafik kurallarına uyup uymadıkları ve emniyet kemeri kullanımı konularında gerekli kontrollerin sağlanarak, görülen eksikliklere anında müdahale edilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, kış mevsiminde kar ve buzlama nedeniyle öğrencilerin okula erişimleriyle ilgili herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için okul yol güzergahlarına Karayolları, İl Özel İdare ve Belediye koordinasyonunda anında müdahale edilmesi ve gereken tedbirlerin alınması yönünde karar verildi.