Mısır’da cuntacı Sisi rejimi ile işgalci İsrail yönetimi arasındaki gizli işbirliği ortaya çıktı. The New York Times gazetesi, İsrail’in 2015 yılından beri Sina Yarımadası’nda 100’den fazla hava saldırısı düzenlediğini yazdı.

ABD’de yayın yapan The New York Times gazetesi, işgalci İsrail yönetimi ile Mısır’daki Sisi cuntası arasındaki gizli işbirliğini ortaya koydu. The New York Times, İsrail’in Sina Yarımadasında Kahire hükumetinin de onayıyla hava saldırılarını gerçekleştirdiğini ve bunun “gizli anlaşma” olduğunu yazdı. Gazete, “Gizli Anlaşma: İsrail, Kahire’nin onayıyla Mısır’da Hava Saldırıları Gerçekleştiriyor” başlıklı haberinde, İsrail’in Mısır’da en az 100 hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. İsrailli ve Mısırlı yetkililer konuya ilişkin bir açıklama yapmayı reddetti.

İKİ YILDIR SÜRÜYOR

Gazetenin haberinde, ülkenin Kuzey Sina bölgesinde, terör örgütü DEAŞ’a bağlılığını ilan eden militan grupların saldırılarını önleyemeyen cunta hükümetinin, yardım için İsrail’e koştuğu belirtildi. İsrail’in Sina’daki operasyonlarının iki yıldan uzun bir süredir devam ettiği bildirilirken, Tel Aviv’e ait insansız hava araçlarının, helikopterlerin ve jetlerin 100’den fazla gizli hava saldırısı gerçekleştirdiği kaydedildi. “Hepsi de Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin onayı ile yapıldı” ifadesini kullanan gazete, bu adımın iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya geçildiğine işaret ettiğini yazdı. Haberde, “İsrail’in müdahalesi Kahire için, militanlarla yaklaşık 5 yıllık savaşında Mısır ordusunun yerini yeniden kazanmasına sebep oldu. İsrail içinse, hava saldırıları sınır güvenliğini ve komşusunun istikrarını sağladı” açıklaması yapıldı.

İSRAİL’E BAĞIMLI

ABD’li yetkililerin, İsrail hava saldırılarının Mısır ordusunun militanlara karşı avantaj sağlamasında belirli bir rol oynadığına ilişkin açıklamalarını kullanan The New York Times, İsrail hava saldırılarının bölge için bazı beklenmeyen sonuçlar da getirdiğini yazdı. Uzmanlar, Mısır’ın, kendi bölgesini korumak için İsrail’e bağımlı hale gelmesinin Ortadoğu’daki barış sürecinde cunta yönetiminin sergileyeceği tutum üzerinde etkileri olacağını değerlendiriyor. The New York Times’a konuşan ABD’li yetkililer, hükümet görevlilerinin ve devlet kontrolündeki medyanın İsrail’i bir düşman olarak tartışmaya ve Filistin davasına sadakat sözü vermeye devam ettiği Mısır’da, cunta rejiminin, halkın tepkisinden korktuğu için İsrail’in hava saldırılarındaki rolünü gizlediğini kaydetti.

TEL AVİV’İN PLANI FARKLI

Irak ve Suriye’de misyonunu tamamlayan DEAŞ’ın Sina Yarımadası’ndaki yapılanmasının arkasında İsrail'in parmağının olduğu kanaati Mısır’da siyaset ve medyada yaygın bir kabul görüyor. Yetkililer, İsrail’in Sina’daki hava saldırılarına, Ensar Beyt el-Makdis örgütünün Kasım 2014’te DEAŞ’a biat ettiğini açıklamasından sonra başladığını belirtiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararından sonra İsrail'in, Sina’da iki yıldır gizlilikle yürüttüğü operasyonların ortaya çıkması, “Filistin halkını Sina’ya mı sürecek?” sorusuna neden oldu.

Gazze sınırında tatbikat
İşgalci İsrail ordusunun, dün sabah saatlerinde Gazze sınırı çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerinde geniş kapsamlı askeri tatbikata başladığı bildirildi. Ordudan yapılan açıklamada, Çarşamba günü sona erecek tatbikatın önceden planlandığı ve orduya ait birliklerin savaş hazırlığını artırmak amacıyla gerçekleştirildiği ifade edildi. İsrail’e ait savaş uçakları, önceki sabah, Gazze’de Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na ait bir mevziyi bombalamıştı. (Akşam)